Wat is gewoon? | Column

Gewoon is een woord zonder betekenis. Is dat zo? Tijdens de feestdagen viel het mij op dat het zesletterwoord gebruikt wordt in elk gesprek. Dat snap ik. Heb ik nu Lingo? In feite is het een woord zonder betekenis dat je in elke zin kunt gebruiken. Want wat is gewoon? Het kan van alles betekenen en heeft voor ieder een andere invulling. Ik voelde mijn wenkbrauw trekken en mijn ooglid knipperen. Ik wou me ‘gewoon’ even kunnen afzonderen van het gebruik van dit woord, omdat het me echt de keel uitkomt. Dan heb ik dat gezegd. Durf je door te lezen?

Verschillende manieren

In Lingo zou het een doodnormaal woord zijn. Ja, het zou blauwe ballen regenen. Tijdens de verplichtingen van de feestdagen heb ik geobserveerd. Meer goed geluisterd eigenlijk. Het betreffende woord wordt op verschillende manieren gebruikt. Die ik probeer te samenvatten.

  1. Doe eens gewoon. Om aan te geven dat hetgeen je doet, niet als normaal wordt gezien.
  2. Ja, ik heb dat maar gewoon gedaan. Heel nonchalant of als een uitweg van een moeilijke keuze.
  3. Ja, gewoon?! Als reactie om aan te geven dat het heel gebruikelijk is om na elf uur uit bed te komen.

Ga het maar na. We gebruiken allen dagelijks één van de drie. Echter zegt het niets.

Wat is gewoon?

Waarom zegt het niets? Omdat het woord een vaag begrip heeft. We gebruiken ‘gewoon’ in pakweg ieder gesprek. Het kweekt bij mij een sterker gevoel dat we er alles mee kunnen bedoelen. En als iets meerdere betekenissen heeft, is de kans groter dat er een communicatieverschil ontstaat. Waarnaar eigenlijk niemand meer begrijpt wat je zegt. Stel je voor dat je een blauw T-shirt hebt gekocht en een vriendin vraagt waarom je het hebt gekocht. Jij antwoordt het volgende: ‘Gewoon. Ik zag deze hangen.’ Dat kan anders. ‘Ik werd aangetrokken door deze kleur blauw. Het doet me denken aan de lucht op een zonnige dag. Ik hou van die dagen.’ Een concreet antwoord welke nog persoonlijk is ook. Het echte gesprek met elkaar voeren. Dat vind ik mooi.

Lingo is elke doordeweekse avond op NET5 te zien. Het zesletterwoord komt daar volgens mij nooit voorbij, omdat het inderdaad te gewoontjes is. Het programma heeft zondermeer inhoud.


Betekenissen

Het woord gewoon heeft de volgende letterlijke betekenissen:

  1. Aan iets gewend zijn
  2. Algemeen aangenomen
  3. Alledaags
  4. Ronduit, gewoonweg: ik vind het gewoon fijn

Uitgelichte afbeelding door Henri Lajarrige Lombard op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

  1. Ik gebruik het woord weinig, toch weet iedereen wat je ermee bedoeld, terwijl het voor iedereen een ander begrip is. Want als ik op de gewone tijd naar bed ga, weet jij dan hoelaat dat is? 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *