We automatiseren maar door, en hoe! | Column

Laatst sprak ik met een collega over het feit dat hij op de middelbare school een tekening maakte. Niet zomaar een tekening maar eentje met ufo’s, vliegende schotels en ook auto’s in de lucht. De opdracht was namelijk om het toekomstige 2020 te tekenen. Alle drie de componenten zijn nog niet helemaal verwezenlijkt, maar we automatiseren maar door. En hoe!

Hoewel ik echt een jongetje van de eenentwintigste eeuw ben en uren achter elkaar naar een rechthoekig scherm kijk, verbaas ik mij ook hoe snel mensen door een computer vervangen kunnen worden. Handschriften van mensen vervagen helemaal. Over tien jaar staat er op diploma’s hoeveel tikken op het toetsenbord iemand maximaal kan geven. Dat is toch beangstigend? Ik vind van wel. Schrijven is een heel fijn middel. Juist als je de hele dag op kantoor zit te typen, want met een pen kun je je opgekropte energie letterlijk van je afzetten.

Lees ook: Paars, uilen en het bos | Column

Geld verdienen met nieuwe concepten

Nee, ik ben niet tegen automatisering. Het komt. En wat komt dat komt toch wel, want we zijn homosapiens en willen het uiterste bereiken. Zo zitten we in elkaar. Waar ik het meeste moeite mee heb, is dat de wereld slimmer wordt en daardoor verandert. Die veranderingen zijn grotendeels voor de economie, want er kan verdient worden met nieuwe concepten. Dat is allemaal logisch, maar hoe gaan we dit opvangen als er in 2039 meer banen voor robots zijn dan voor Nederlanders zelf? Ik vermoed overigens dat de werkweek van 40 uur dan voorbij is, maar wat doen we dan? Recreëren, het leven leuk maken. 

Lees meer: Geluk zit in je tenen | Gedicht

Te makkelijk maken

Ergens werd ik een beetje boos, omdat doorgaan met automatiseren zowel goede als minder goede kant kent. Motoriek gaat naar de klote, banen verdwijnen grotendeels, maar veel dingen worden ook vergemakkelijkt. Wordt het ons dan niet te simpel gemaakt? Het nadenken over wat je doet, is toch juist een kracht van de mensheid? Zo zie ik het althans. Daarom mijn verwachting dat er heel veel domme mensen bijkomen (haha). Ook voor het fysieke gestel gaat het de ontwikkeling in de weg zitten. Met een druk op de knop wordt de Cola Light bij je bezorgd. De armpjes komen uit de koelkast naar je toe. Zo is er geen behoefte meer aan een dagelijks blokje om. We automatiseren maar door, en hoe? Dat bepalen we met elkaar.

Disclaimer: dit artikel had ik eerst met de hand willen schrijven, maar voor de snelheid toch direct op de laptop uitgewerkt. 

Uitgelichte afbeelding door Francesco Tommasini op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

5 Comments

 1. Nicole Orriëns schreef:

  LOL. Ik vind je disclaimer heel humoristisch in het kader van je blog post : ))) Leuk gedaan.

  Ik merk de automatisering bijvoorbeeld in de supermarkt en de Hema. Er is daar nu een zelfscan kassa waarbij je en zelf scant, en zelf afrekent. Geen kassiere meer nodig dus.

 2. Lindaschrijfthetop schreef:

  Ja de toekomst zal het leren of we er beter of minder van worden

 3. Rolf | HLVEV schreef:

  Beweging is geen noodzaak meer, maar steeds meer een bewuste keuze. Dat pakt helaas nadelig uit voor een grote groep mensen.

 4. Renata Feyen schreef:

  Mijn vader had nog een gewone ouderwetse typmachine – electrisch was nog niet zo gekend

 5. Wilma Phillipson schreef:

  Door al dat automatiseren worden wij mensen in ieder geval niet slimmer. Wel gemakzuchtiger omdat we nergens meer zelf over na hoeven te denken. Vandaar dat wij zo min mogelijk proberen om het navigatiesysteem te gebruiken, maar op plaats van bestemming komen door kaart te lezen. Tja, het laatste stukje gaat dan vaak wel met navigatiesysteem aan.
  Zo zijn er nog wel meer dingen op te noemen waar in ieder geval ik niet aan meedoe. Zo heb ik nog steeds geen smartphone en dat is heerlijk rustig. Mensen moeten wat meer moeite doen om mij te bereiken, maar dat is dan maar zo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *