Wie helpt mijn jonge stekjes de winter door? | Column

Afgelopen weekend voelde het nog warm aan. Nu heeft de herfst écht haar intrede gedaan. Ik zit in de avond met een dekentje op de stoel. De kastanjes zijn naar beneden gevallen en ook de bladeren voelen dat het tijd is om te gaan dwarrelen. De zon laat ‘s avonds eerder verstek gaan waardoor het donkerder is. Dat betekent dat het tijd is voor kaarslicht! Heerlijk knus vind ik dat. Een bijkomend aspect is dat de herfst ook binnen voelbaar is. Want wie helpt mijn jonge stekjes de winter door?

De wind waait door mijn kamer op het moment dat ik dit schrijf. Ik wou dat dat was gebeurd in de warme weken. Helaas kan een mens niet alles hebben. Wat ik wel heb, zijn een aantal stekjes. Ik ben een plantenliefhebber. Daar hoort bij dat ik soms experimenteer. Zo verwijder ik regelmatig bladeren in de hoop nieuwe planten te kunnen ontwikkelen. Soms lukt dat. Bijvoorbeeld bij de Aglaonema, een plant met rode vlekken, die ik tweemaal met succes heb gestekt. Bij de moederplant heb ik nog twee bladeren verwijderd om te stekken. Ik duim voor succes.

Groeien planten beter als je tegen ze praat? Een antwoord heb ik daar niet op. Ik denk van niet. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat wat je aandacht geeft, groeit. Ik verwijder vergeelde bladeren, geef nieuwe potgrond en voorzie de planten van water. Niet onbelangrijk zet ik de potten op plekken neer met minder of meer zonlicht. Het groeiseizoen zit erop. Toch hoop ik dat mijn stekken hun wortels vinden. Het geeft de winter meer kleur. Met de middagzon die door de ramen schijnt, heb ik goede hoop. 

Lees je ook mijn vorige column? Als het om pakken gaat

De wind blaast door het vertrek. De herfst brengt dalende temperaturen met zich mee en ik heb een stekjesbox gekocht. Het is een verslaving, maar voor deze steek ik mijn duim omhoog. Echt wel. Ik heb nog niet genoeg jonge planten in huis. Wat mij verraste was de confetti in het doosje welke vervolgens over de vloer lag. Het maakt niet uit. Maar wie helpt mijn jonge stekjes de winter door?

Wie helpt mijn jonge stekjes de winter door?
Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

6 Comments

 1. Jouvence schreef:

  De meeste planten overleven het hier niet, iets met 5 katten in huis en ik heb niet zulke groene vingers. Heb een paar weken terug een leuk rozenplantje voor binnen gekocht, maar die lijkt ook al het loodje te leggen. 🙁

 2. Amina schreef:

  Leuke column! Ik vind stekjes zo leuk ook om te verzorgen en het verpotten is een spannend moment. Ik heb 3 stekjes tot 3 grote planten weten te krijgen en daar ben ik nog steeds trots op. Ik had namelijk nooit groene vingers en gaf er ook helemaal niks om. Heeft zich ontwikkeld in Corona tijd. Bij jou ook?

 3. Linda schrijft 't op schreef:

  De stekjes doen het goed! Ik heb sinds kort een stekje van een cactus, ik ben nu ook aan het kijken hoe ik het moet doen.

 4. Tania schreef:

  ik duim mee dat je stekjes het halen. Ik blijf mooi van mijn planten. 1 keer stekjes van mijn pannekoekplant gehaald en uiteindelijk is mijn moederplant erdoor doodgegaan, jammer.

 5. Claire schreef:

  Ik ben dol op stekjes! Mooi gedicht ook weer. En hierbij wat support; het gaat je lukken!

 6. Gabrielle schreef:

  Ik ben totaal niet goed met planten, gelukkig vriendlief wel. Hopelijk overleven jouw stekjes de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *