Zeg me iets nieuws | Column

‘Vertrouwen is goed. Controleren is beter,’ herken jij dit citaat? Het is reëel dat het je bekend in de oren klinkt. Peter Gilles van Massa is Kassa zegt deze spreuk drie keer per aflevering. Als het niet vaker is. Mensen herhalen wat zij het liefste willen. Herhaling, herhaling, herhaling. Dat is hoe de mens leert. Steeds hetzelfde, zodat niet alleen leerstof, maar ook gewoonten en gedrag in het brein wordt opgeslagen. Deze mantra’s roepen bij mij afkeer op, omdat ik niet ‘aanga’ op herhaling. Dat weet ik namelijk al. Zeg me iets nieuws! Ik sta open als je mij iets nieuws wilt leren of vertellen.

Kijken of lezen niet goed

Met hangende schouders en tranen in de ogen verlaat Felix de woonkamer. In zijn handen heeft Felix een tekening. Een traan druppelt vanaf zijn neus op het papier. Hij heeft een tekening gemaakt en wilt deze aan zijn ouders laten zien, maar er is niemand die kijkt. Ik heb dit gevoeld en ik weet zeker dat ook jij dit hebt ervaren. Veel mensen kijken of lezen niet goed naar wat hen wordt aangereikt. Of het nu een brief, bericht of iets creatiefs is. Ik beken, want ook ik maak me hier schuldig aan en kijk niet altijd. Tenminste niet zoals ik zou willen. Ik merk een degelijk verschil, want ik ben een spons die zoveel mogelijk informatie opslaat. Om het daarna een plek te geven in een kastje van mijn gedachten.

Volle aandacht

Haal even diep adem. Voel hoe de schone lucht je luchtpijp vult en bekijk dan de brief, het bericht of het creatieve met opperste concentratie. Mensen laten enkel zien waar ze trots op zijn. Ik maak graag tijd voor vrienden die hulp nodig hebben (blijkbaar heb ik toch een verzorgend karakter). Op het moment dat ik een lang bericht krijgt, duizelt het me. Wat ik op dat moment doe? Eerlijk reageren dat ik een vol hoofd heb en dat ik later antwoord. Op een moment dat ik mijn volle aandacht aan deze persoon kan geven. Dat doe ik met de overtuiging dat dit het gesprek optimaliseert en ik mezelf niet in de weg zit.

Zeg me iets nieuws

Herhaling, herhaling, herhaling. Het maakt me moe. Zeg me iets nieuws en ik fleur op. Op dat moment merk je dat ik me voor je open. Mijn antennes staan als het ware uit. En er is meer om te weten. Dat is mijn mantra. En Felix, je mag je tekening aan mij laten zien.


Uitgelichte afbeelding door Erol Ahmed op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *