Written by 06:00 Column • 14 Comments

Zelf Spaans leren | Column

Spaanse vlaggen

Heerlijk zou ik het vinden om komende zomer weer naar Spanje te gaan. Genieten van de zee, het strand, de temperatuur en cocktails. Mijn laatste reis naar de zon is alweer even geleden. Maar ook in Nederland heb ik leuke vakanties gehad, in mijn eigen tent. Hoe tof zou het zijn om de tent mee naar het buitenland te nemen? Eigenlijk wil ik het niet over vakanties hebben, maar over talen en deze leren. Mensen verklaarden mij voor gek, omdat mijn vakkenpakket op de middelbare school voornamelijk bestond uit talen. Nederlands, Engels, Frans en Duits. Alhoewel ik op reis nog nooit iets in het Frans heb gezegd. Op vakantie ging ik daarom zelf Spaans leren.

Hier heb je geld. Haal De Telegraaf even voor ons, wil je dat doen? 😊

Een klusje dat mijn zus of ik kregen op vakantie, was om De Telegraaf te halen in de campingwinkel. Een briefje in de hand en gaan. In de eerste vakanties zover weg van huis, was dit vaak de enige vorm van nieuws dat mijn ouders kon bereiken. Abonnementen waren er nog niet of werden vaak niet gebruikt. Roaming werd toen nog uitgezet, want dat werd erg kostbaar. In de campingkiosk lagen uiteraard meer kranten dan enkel De Telegraaf. Gezien mijn interesse in talen en hoe leergierig ik ben, kocht ik geregeld de El Perodico. De Gelderlander van Catalonië zal ik dan maar zeggen. Wat deed ik dan met een Spaanse krant? Ik voel dat je dat denkt en ik leg het uit.

Lees ook: De herfst in foto’s gevangen | Fotoblog

zelf spaans leren
Photo by Jon Tyson on Unsplash

Hoe zelf Spaans leren? Met de krant!

Zoals je hebt begrepen, heb ik Spaans niet in mijn vakkenpakket gehad. Het geringe wat ik van de taal weet, heb ik opgepikt in de negen vakanties aldaar. De laatste jaren ging ik naar de campingwinkel niet alleen voor de Nederlands krant, maar ook voor die Spaanse. Die kocht ik voor een paar euro en dan was ik daar de hele ochtend mee bezig. In een schrift schreef ik een aantal woorden uit de artikelen op welke ik vervolgens ging opzoeken in een woordenboek. Urenlang heb ik daaraan gewerkt en ook met veel plezier. Na een aantal dagen de krant gehaald te hebben, vroeg de cassiere aan mij of ik Spaans kan begrijpen. In mijn beste Engels heb ik toen maar uitgelegd dat ik de woorden uit de artikelen vertaal en zo zelf Spaans aan het leren ben. Vanaf die ochtend werd ik iedere dag met een grote glimlach de winkel binnengelaten.

Neem zelf ook een kijkje op de webpagina van de Spaanse krant El Periódico.

Uitgelichte afbeelding door Ralph (Ravi) Kayden op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...
Close