Zelf Spaans leren | Column

Heerlijk zou ik het vinden om komende zomer weer naar Spanje te gaan. Genieten van de zee, het strand, de temperatuur en cocktails. Mijn laatste reis naar de zon is alweer even geleden. Maar ook in Nederland heb ik leuke vakanties gehad, in mijn eigen tent. Hoe tof zou het zijn om de tent mee naar het buitenland te nemen? Eigenlijk wil ik het niet over vakanties hebben, maar over talen en deze leren. Mensen verklaarden mij voor gek, omdat mijn vakkenpakket op de middelbare school voornamelijk bestond uit talen. Nederlands, Engels, Frans en Duits. Alhoewel ik op reis nog nooit iets in het Frans heb gezegd. Op vakantie ging ik daarom zelf Spaans leren.

Hier heb je geld. Haal De Telegraaf even voor ons, wil je dat doen? šŸ˜Š

Een klusje dat mijn zus of ik kregen op vakantie, was om De Telegraaf te halen in de campingwinkel. Een briefje in de hand en gaan. In de eerste vakanties zover weg van huis, was dit vaak de enige vorm van nieuws dat mijn ouders kon bereiken. Abonnementen waren er nog niet of werden vaak niet gebruikt. Roaming werd toen nog uitgezet, want dat werd erg kostbaar. In de campingkiosk lagen uiteraard meer kranten dan enkel De Telegraaf. Gezien mijn interesse in talen en hoe leergierig ik ben, kocht ik geregeld de El Perodico. De Gelderlander van Cataloniƫ zal ik dan maar zeggen. Wat deed ik dan met een Spaanse krant? Ik voel dat je dat denkt en ik leg het uit.

Lees ook: De herfst in fotoā€™s gevangen | Fotoblog

zelf spaans leren
Photo by Jon Tyson on Unsplash

Hoe zelf Spaans leren? Met de krant!

Zoals je hebt begrepen, heb ik Spaans niet in mijn vakkenpakket gehad. Het geringe wat ik van de taal weet, heb ik opgepikt in de negen vakanties aldaar. De laatste jaren ging ik naar de campingwinkel niet alleen voor de Nederlands krant, maar ook voor die Spaanse. Die kocht ik voor een paar euro en dan was ik daar de hele ochtend mee bezig. In een schrift schreef ik een aantal woorden uit de artikelen op welke ik vervolgens ging opzoeken in een woordenboek. Urenlang heb ik daaraan gewerkt en ook met veel plezier. Na een aantal dagen de krant gehaald te hebben, vroeg de cassiere aan mij of ik Spaans kan begrijpen. In mijn beste Engels heb ik toen maar uitgelegd dat ik de woorden uit de artikelen vertaal en zo zelf Spaans aan het leren ben. Vanaf die ochtend werd ik iedere dag met een grote glimlach de winkel binnengelaten.

Neem zelf ook een kijkje op de webpagina van de Spaanse krant El PeriĆ³dico.

Uitgelichte afbeelding door Ralph (Ravi) Kayden op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

14 Comments

 1. Monique schreef:

  Wat grappig. Ik heb dan weliswaar frans op school gehad (ook als examenvak), maar het meeste heb ik geleerd door franse boeken te lezen en woorden daaruit te vertalen… Nog steeds versta ik redelijk frans, alleen het spreken gaat me wat minder goed af.

 2. Als hoofdvakken had ik ook Nederlands, Frans, Engels en Duits.
  Het Frans en het Engels vond ik een makky, maar Duits viel toch best tegen. Gewoonweg omdat ik het persoonlijk niet echt een mooie taal vind.
  Een paar jaar nadat ik ben afgestudeerd heb ik 1 jaar Spaans gevolgd in avondles.
  Ik vind 1 jaar avondles bij een nieuwe taal voldoende en een heel goede inleiding wat grammatica en uitspraak betreft. Als je een beetje aanleg hebt kan je de rest best op je eigen verder studeren. Toch heb ik graag een inleiding omdat ik soms bang ben dat ik iets verkeerd zou aanleren.

  • Mandy schreef:

   Ik ben bezig met Spaans leren via NHA en de app Duolingo is ook echt een aanrader als je een nieuwe taalt wilt leren en ook nog eens gewoon gratis

 3. Lindaschrijfthetop schreef:

  Wat leuk om te lezen, ik zie het voor me. Jij lopend naar een winkeltje en voor de tent alles uitpuzzelen.

 4. Nienke schreef:

  Wat een leuk idee om een taal te leren door de krant!

 5. Wat een leuke manier om jezelf een taal aan te leren Mitchel. Het lijkt me best effectief en bovendien erg fijn om te doen.

 6. Sor schreef:

  Interessante manier om een taal te leren. En je tekst terugkoppelt met een uitleg die je gaat geven over het leren van een taal en wat op je pad is gekomen

 7. Eva schreef:

  Goed idee om het zo te doen. Had ik nog niet eerder van gehoord.

 8. Frederique schreef:

  Ik heb precies op die manier Nederlands geleerd. Boeken, tijdschriften en kranten lezen en de woorden die ik niet kende opschrijven en opzoeken. Het is ook wel motiverend omdat je steeds vaker woorden herkent en steeds minder hoeft op te zoeken. Is Duo Lingo misschien ook iets voor je? Ik doe zelf nu Italiaans en Arabisch met Duo Lingo.

 9. Patricia Fransen - IJpelaar schreef:

  Ik kijk graag Spaanse series op Netflix

  • Fallon schreef:

   Ik ben gek op Spaans! De Spaanse taal, de sfeer en alles eromheen. Ooit heb ik eens een poging gewaagd om het te leren. Kom nu niet verder dan een aantal woorden.

 10. Tessa schreef:

  Wat leuk! Ik ben begonnen met het leren van Zweeds via Duolingo. Helaas ligt het door mijn studie verpleegkunde en hectiek op werk stil

 11. Kelly Buysse schreef:

  Dat is een super creatieve manier om Spaans te leren, top!šŸ‘Œ Ik word altijd heel erg blij van jouw artikels šŸ˜ƒ

 12. Sandra schreef:

  Wat een leuke manier om Spaans te leren! Ik heb Spaanse lessen gevolgd in Spanje en Bolivia, maar helaas ben ik alweer veel vergeten. Daarom probeer ik nu ook geregeld naar Podcasts te luisteren. De podcast van ‘Coffee Break Espanol’ vind ik zelf heel goed en tof!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *