Written by 06:00 Column • 14 Comments

Zelfs meeuwen hebben het moeilijk | Column

Zelfs meeuwen hebben het moeilijk

Het is op een winderige maandagochtend als ik mijn pauze in de stad doorbreng. Een fijne manier is het om te wandelen door de straten van Arnhem. Nou is het niet dat ik dat nooit doe, maar even buiten zijn voor een frisse neus is op zijn tijd wel heel fijn. De straten zijn echter grotendeels verlaten. Een aantal mensen halen pakjes op voor click en collect of staan bij Bakker Bart in de rij voor een broodje filet americain. Dat is mijn favoriet althans. Er is iets dat mij opvalt, namelijk dat zelfs meeuwen het moeilijk hebben.

Lees ook: De geschiedenis van Arnhem in Gelre

Zelfs meeuwen hebben het moeilijk

Misschien komt het door het water in de Provincie Gelderland, maar er zijn verrekte veel meeuwen in deze provincie. Waarschijnlijk gestimuleerd door wateren als de Rijn en IJssel om visjes te vangen. Meeuwen vangen niet enkel visjes, want ze scharrelen ook door de straten. Ik zag een groepje van drie door Arnhem scharrelen. ‘Ah, wat zielig.’ Ook zij hebben last van de lockdown. Waarom? Nou, omdat er veel minder mensen in de stad lopen die eten laten vallen. Deze vogels hebben daardoor minder voedsel om op te pikken. Geen verloren frietje of bladerdeeg van een frikadelbroodje dat de vloer heeft bedreigd. Ik zag de meeuwen naar me kijken. De kop een beetje schuin met de snavel open. Alsof het wou smeken: ‘Geef me iets.’

Geen medelijden

In mijn kinderslaapkamer hing een model van een meeuw aan het plafond. Het zijn prachtige dieren. Zeker als ze een beetje stompzinnig naar je kijken. Het maakt me ongelooflijk vrolijk. Toch denk ik niet dat we medelijden hoeven te hebben met de meeuw. Dit groepje van drie zag er nog gezond uit. Zelfs meeuwen hebben het moeilijk is daarom lastig te geloven. Al kan ik mij goed voorstellen dat ze minder te pikken hebben in de stad. Het heeft namelijk weinig nut om door de winkelstraten te lopen, want de deuren staan niet voor jou geopend. Of je mag een pakketje ophalen. De meeuwen vliegen met de wind mee weg. Mijn neus is rood en fris. Wat een fijn gevoel is.

Lees meer: Nooit meer aan een roadmap beginnen
Uitgelichte afbeelding door Peter F. Wolf op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Close