Written by 14:00 Column • 8 Comments

Zie je dat de maan schijnt? | Column

Pakjesavond nadert met rasse schreden. Nog twee nachtjes voordat we cadeautjes openscheuren en de bergen hazelnootchocoladeletters verschijnen. Door te lachen, vechten we ons de avond door, want die ene laatste maand van het jaar, duurt spontaan het langst. Dit jaar wordt er niet op de deur geklopt, maar staan de verrassingen klaar in de kelder. Voor ons allemaal. Wachtend tot de verrassingen zich de wereld in mogen bewegen. Zie je dat de maan schijnt? Die waakt over mij op het moment dat de zon er geen trek meer in heeft. Uiteraard is dat begrijpelijk. 

Net voor Vijf December lopen de besmetting op, maar dat verwondert mij niet. De mensen staan zo dicht bij je in de supermarkt. In plaats van één paar hoor ik vijf paar voetstappen om me heen. Forum voor Democratie valt uit elkaar na uitgelekte berichten op WhatsApp. Dat konden de partijleden niet meer repareren. Veel ruzies ontstaan tijdens het diner en zo is dat bij FvD niet anders. Maar is dit de voorbode van de komende feestdagen? De hotels zullen daarna het geluk niet op kunnen wanneer partners hun recht op de woning hebben verloren. 

Lees hier de Sinterklaascolumn van vorig jaar:
Sinterklaascolumn | Je zingt de verkeerde liedjes

Photo by Aron Visuals on Unsplash

Zie je dat de maan schijnt: in Spanje

Met een zonnetje zit Sinterklaas aan de Middellandse Zee. ZIjn voeten dobberen in het water. Als hij geluk heeft is, komt de temperatuur tot bij de twintig graden. Dat is niet verkeerd. Dus waarom is hij in koud-december in ons Nederland? Zie je dat de maan schijnt? Dat is de Sint in levende lijve. Hij bekeek de laatste drie weken of Nederland zich nog enigszins kan gedragen. Ik denk dat hij daarom de nacht van 6 december het vliegtuig neemt. Beschaamd met de handen voor zijn gezicht. Pakjesboot 12 komt met de pieten wel thuis. Als er tenminste genoeg kolen zijn. 

Ik kijk uit naar Pakjesavond van dit jaar. Mijn beste vriendin komt voor een marathon kruidnoten bakken, chocoladeletters eten en een toren bouwen van speculaasjes. Sinterklaas vergeet ons vast niet, want ik ben toch lief geweest? De verrassingen zijn de wereld niet uit. We vechten ons (thuis) het nieuwe jaar door, want in 2021 wil ik weer normaal op vakantie kunnen. Dat lijkt me voor iedereen een goed doel. De maan schijnt door de bomen. Die bewaakt mijn hazelnootchocoladeletters totdat er zaterdag (niet) op de deur wordt geklopt.


Sinterklaas en Uilenpiet die Hoofdpiet wil zijn is het door mij geschreven Sinterklaasverhaal van dit jaar.

Foto’s door Donna Groothedde

No votes yet.
Please wait...
Close