Written by 14:00 Column, Scouting • 9 Comments

Zit het verenigingsleven in een sleur? | Column

Zit het verenigingsleven in een sleur?

Een precies aantal kan ik niet vinden, maar de schatting is dat er 30.000 verenigingen zijn in Nederland. Deze verenigingen zijn er in alle soorten en maten. Van sportverenigingen tot clubjes met dezelfde interesses. Eén ding hebben zij allemaal gemeen en dat is dat er mensen nodig zijn om een vereniging in het leven te kunnen houden. Dat wil jij toch ook? Anders houdt het gauw op met voetballen, fotograferen of het barhangen. De grote vraag die ik mij dus stel: zit het verenigingsleven in een sleur?

Wekelijks heb ik veel plezier bij mijn scoutingvereniging. Ik ben daar als lid begonnen op een jonge leeftijd en nog altijd actief. Zo ben ik onder andere leiding, stel ik contracten op voor huurders en help ik met enthousiasme mee met organiseren. Als je de plusjes bij elkaar optelt, kun je met mij meetellen dat ik minstens 10 uur in de week bezig ben voor de vereniging. Dat is niet erg, maar het zou niet moeten hoeven.

Lees meer: Het wereldje dat scouting heet: vanuit mijn optiek

Wat vind jij het ideaalbeeld voor een vereniging?

De vraag stel ik aan jou, maar ik geef je mijn antwoord. Vereniging staat in de Dikke Van Dale omschreven als ‘het verenigen’. Het beste wat een vereniging kan verenigen, zijn mensen. Toch? Om een club op een gezonde manier te draaien, heb je poppetjes nodig die een rol nemen in het geheel. Welke rol dat is, maakt niet uit, want je helpt de vereniging zeker met twee uurtjes hulp in een week.

‘Nee, sorry. Ik heb geen tijd.’
‘Nee, helaas. Mijn werk gaat voor.’
‘Nee, ik heb meerdere taken bij een andere vereniging. Sorry.’
Bovenstaande zijn enkele reacties van ouders als er wordt gevraagd of ze iets voor ons kunnen betekenen. Hoewel de redenen verschillend zijn, is het antwoord hetzelfde: nee.

De bovenstaande antwoorden geven mij het antwoord op de vraag. Ja, het verenigingsleven zit in een sleur, omdat ouders geen tijd vrij willen of kunnen maken om de vereniging van hun kind te helpen. Op dit moment worden clubs behandeld als opvanglocaties en dat zou niet mogen. Eigen een trieste zaak dus.

P.S. Volg je mij al?
Facebook
Instagram

Photo by Nicole Baster on Unsplash

No votes yet.
Please wait...