Zit het verenigingsleven in een sleur? | Column

MC Kleuver/ januari 23, 2020/ Column, Scouting/ 9 comments

Een precies aantal kan ik niet vinden, maar de schatting is dat er 30.000 verenigingen zijn in Nederland. Deze verenigingen zijn er in alle soorten en maten. Van sportverenigingen tot clubjes met dezelfde interesses. Eén ding hebben zij allemaal gemeen en dat is dat er mensen nodig zijn om een vereniging in het leven te kunnen houden. Dat wil jij toch ook? Anders houdt het gauw op met voetballen, fotograferen of het barhangen. De grote vraag die ik mij dus stel: zit het verenigingsleven in een sleur?

Wekelijks heb ik veel plezier bij mijn scoutingvereniging. Ik ben daar als lid begonnen op een jonge leeftijd en nog altijd actief. Zo ben ik onder andere leiding, stel ik contracten op voor huurders en help ik met enthousiasme mee met organiseren. Als je de plusjes bij elkaar optelt, kun je met mij meetellen dat ik minstens 10 uur in de week bezig ben voor de vereniging. Dat is niet erg, maar het zou niet moeten hoeven.

Lees meer: Het wereldje dat scouting heet: vanuit mijn optiek

Wat vind jij het ideaalbeeld voor een vereniging?

De vraag stel ik aan jou, maar ik geef je mijn antwoord. Vereniging staat in de Dikke Van Dale omschreven als ‘het verenigen’. Het beste wat een vereniging kan verenigen, zijn mensen. Toch? Om een club op een gezonde manier te draaien, heb je poppetjes nodig die een rol nemen in het geheel. Welke rol dat is, maakt niet uit, want je helpt de vereniging zeker met twee uurtjes hulp in een week.

‘Nee, sorry. Ik heb geen tijd.’
‘Nee, helaas. Mijn werk gaat voor.’
‘Nee, ik heb meerdere taken bij een andere vereniging. Sorry.’
Bovenstaande zijn enkele reacties van ouders als er wordt gevraagd of ze iets voor ons kunnen betekenen. Hoewel de redenen verschillend zijn, is het antwoord hetzelfde: nee.

De bovenstaande antwoorden geven mij het antwoord op de vraag. Ja, het verenigingsleven zit in een sleur, omdat ouders geen tijd vrij willen of kunnen maken om de vereniging van hun kind te helpen. Op dit moment worden clubs behandeld als opvanglocaties en dat zou niet mogen. Eigen een trieste zaak dus.

P.S. Volg je mij al?
Facebook
Instagram

Photo by Nicole Baster on Unsplash

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Share this Post

About MC Kleuver

Sinds 2016 schrijft MC Kleuver elke week een column over wat hem bezighoudt. Daarnaast schrijft hij gedichten en is zijn eerste gedichtenbundel uitgebracht in 2018. De belangrijkste onderwerpen op deze blog zijn: autisme, boeken, edelstenen, natuur, geluk en Gelderland.

9 Comments

  1. Ik wist niet dat er zoveel verenigingen bestonden. Maar vroeger was dit ook al dat ouders niet zoveel samen deden met een vereniging. Maar niet alle ouders zijn zo. Ken er die zich nu nog altijd er voor in zetten. Zelfs na 20 jaar…

  2. Ik denk dat de verenigingen steeds meer een verzamelfunctie krijgen, dus meerdere dingen onder in een dak. Aan de ene kant om zo de kosten te drukken en aan de andere kant om zo het gebrek aan vrijwilligers op te vangen

  3. Ik denk dat mensen vooral vergeten dat een vereniging op vrijwilligers draait en dat je je daar ook voor in moet zetten, om er voor te zorgen dat een vereniging overeind kan blijven.

  4. Het is eerder geen vrije tijd kunnen maken denk ik, als je naar voetbal etc gaat, ga je er vanuit dat alles georganiseerd is want dat is de taak van een vereniging. En zulke dingen doen we naast ons werk / in ons drukke leven dus ik vind dat je het anderen niet kwalijk mag nemen als zij geen vrije tijd kunnen/willen maken.

  5. Tsja, ik snap het ergens wel van de ouders. Ze moeten allebei buitenshuis werken, gezin en huishouden runnen, en ergens moet je dan beknibbelen… En dat is dan misschien op het verenigingsleven.

  6. om zoiets draaiende te houden heb je een goede inzet aan mensen nodig want er komt een hoop bij kijken en ja dat is meestal vrijwillig maar dat hebben mensen er wel voor over 😀

  7. Het is wel mooi lid te zijn of als vrijwilliger te werken al lijkt het soms minder te worden ivm de drukte vd maatschappij.

  8. Goed artikel heb je geschreven. Ik wist niet dat er zoveel verenigingen in Nederland waren. Best goed eigenlijk. Jammer dat niet iedereen tijd heeft om actief mee te doen als lid met een vereniging.

  9. Ik moet zeggen dat ik niet thuis ben ik het verenigingsleven en er dus ook geen oordeel over kan vellen. Ik heb wel respect voor de mensen die willen en kunnen vrijmaken om bij te dragen aan het verenigingsleven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*