Written by 06:00 De échte MC Quiz! • 10 Comments

De échte MC Quiz! #10 Koraal

In maart 2018 publiceerden diverse kranten goed nieuws. Er is koraal gevonden vlakbij Nederlands grondgebied. Jazeker, maar helaas moet ik je teleurstellen. Dit niet eerder bekende rif is gevonden vlakbij het eilandje Saba. Dat behoort tot Caribisch Nederland. En we mogen trots zijn op dit koraalrif, want het is in uitzonderlijk goede staat. Met deze quiz laat ik je meer verdiepen in koraal.

De échte MC Quiz! staat elke keer in een thema. In elke blog of quizronde kun je vijf vragen maken die verdeeld zijn over verschillende categorieën. De categorieën voor deze quizronde zijn aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, talen en entertainment. Voor elke vraag zijn twee punten te verdienen. Heb je vier vragen goed? Dan ben je voorzien van het cijfer acht.

Laat je mij jouw antwoorden weten?

Thema

Koraal is tijdenlang slecht in het nieuws geweest. Riffen zouden verbleken en het koraal zou afsterven door de veranderingen die de mens heeft meegebracht aan het milieu. Gelukkig is met dit nieuw ontdekte koraalrif ook het tegendeel bewezen. ‘De Sababank is misschien wel het bijzonderste natuurgebied dat Nederland bezit.’

Aardrijkskunde

Sommige riffen zijn bekender dan anderen. Misschien komen de namen je niet heel bekend voor. Maar met deze eerste vraag is de oppervlakte het meest belangrijk. Wist je dat de rif voor de kust van Saba 10 kilometer lang en een kilometer breed is?

 • Wat is het grootste koraalrif ter wereld?
 1. New Caledonia Barrier Reef
 2. Groot Barrièrerif
 3. Diver’s Paradise Bonaire

craig-lovelidge-362228-unsplash.jpg

Photo by Craig Lovelidge on Unsplash

Geschiedenis

Geschokt waren onderzoekers toen zij ontdekten dat riffen 2500 jaar niet zijn gegroeid. Dit alles heeft te maken met ecosystemen. Precies wat koraalriffen zijn.

 • Wat heeft ervoor gezorgd dat de koraalriffen zoveel jaar niet zijn gegroeid?
 1. Grote klimaatverandering
 2. Overbevissing
 3. Vulkaanuitbarstingen

Natuur

Koraalriffen bestaan uit allerlei kleine diertjes, deze worden poliepen genoemd.  Het is de kracht van de natuur dat ook deze diertjes zich moeten voortplanten, anders gaan zij dood.

 • Wanneer vindt deze voorplanting zich plaats?
 1. Bij warmte van de zon
 2. Bij warm water
 3. Bij maanlicht

Talen

Koraal heeft volgens het prismawoordenboek tevens een andere betekenis.

 • Wat is een andere betekenis voor koraal?
 1. Kerkelijk koorzang
 2. Mannelijke korhoen
 3. Russische munt

Entertainment

Duiken is het meest effectief om koraal te kunnen zien. Met je eigen ogen. Deze sport wordt dan ook overal ter wereld toegepast. Er zijn twee internationale duikcursussen.

 • Weet jij welke twee cursussen de officiële zijn?
 1. PADI Duikcursus
 2. NOB/CMAS
 3. BSAC Sport Diving Course

Dit waren de vragen. Super dat je hebt meegedaan. Hieronder kun je de antwoorden. Laat je mij weten wat jouw antwoorden waren? Voor volgende week staat er een nieuwe quiz klaar. Nog even wachten en dan spelen we weer De échte MC Quiz.

De échte MC Quiz! (9).png

 1. B
 2. A
 3. C
 4. A
 5. A/C
No votes yet.
Please wait...
Close