Written by 07:00 De échte MC Quiz! • 4 Comments

De échte MC Quiz! #5 Papier

‘Oké, mensen. Het script van De échte MC Quiz rolt nu uit de printer. Met een aantal minuten kunnen we gaan beginnen met opnemen. Neem allemaal jullie plaatsen in. MC, jij kunt op de stip gaan staan. Dan ga ik zo aftellen. Geef hem nog even snel die papieren kaartjes. Die zal hij nodig hebben. Oké, de voice-over stopt in één, twee en drie.’

Welkom bij alweer de vijfde quizronde. Hierachter komt even een korte uitleg. Per quizronde krijg je vijf vragen voorgeschoteld. Deze vragen zijn te verdelen in een aantal categorieën. Dit zijn relatie, 100% NL Awards, Van Dale, Groots met een zachte G en eerste single. De vragen zijn zo goed mogelijk toegespitst op een bepaald onderwerp. Zo blijft het binnen een thema. Elke vraag heeft een aantal mogelijkheden. Aan het einde van elke ronde kun je de antwoorden vinden. Spieken is ten strengste verboden. Ik moet ergens een beetje streng zijn. 😉 Voor elke vraag krijg je twee punten. Heb je vier vragen goed, dan heb je een acht. Zullen wij beginnen?

Thema

Dag in en dag uit lopen wij te slepen met verschillende soorten papieren. Van kladblokken tot aan het welbekende kopieerpapier. Maar papier heeft ooit een keer uitgevonden moeten worden. Deze quiz staat in het teken van papier.

Aardrijkskunde

 

Papier wordt gemaakt van bomen. Deze worden van hun schors ontdaan, vervolgens wordt de schors vermaalt tot snippers en verhit naar een temperatuur van meer dan 1000 graden. De snippers wordt een soort zwarte lava. Dit wordt eruit gehaald. Vervolgens zie je met chloor dat de pulp die over is gebleven steeds lichter wordt. Uit de pulp wordt het water gehaald en papier is wat overblijft.

  • Welke soorten bomen worden gebruikt voor het maken van papier? Er zijn drie antwoorden goed.

A. Laurierenhout

B. Esdoornhout

C. Berkenhout

D. Sparrenhout

E. Populierenhout

Geschiedenis

De allereerste wezens die papier zijn gaan maken, zijn waarschijnlijk wespen. Hun opgedroogde speeksel is een soort van karton. De Chinezen hebben het maken van papier van wespen nagedaan en dit heel lang beschouwd als een geheim. Ongeveer 1300 jaar geleden werden Chinese papiermakers gevangengezet. Zij wilden het geheim weten.

  • Welke groep mensen hebben de Chinese papiermakers gevangengezet?

A. Libanezen

B. Arabieren

C. Amerikanen

Natuur

Het WNF vraagt onder andere aandacht voor de problematieke situatie rondom ontbossing. Per jaar verdwijnt twee keer de oppervlakte van Nederland. In 1994 stond WNF aan de start van het gecertificeerde merk FSC.

  • Waarvoor dient dit gecertificeerde merk?

A. Het transporteren van tropisch hardhout door MTCS.

B. Gericht op het behouden van de natuur en dat bevolking, bedrijven en consumenten kunnen blijven profiteren van het bos.

C. Door middel van certificering kunnen boseigenaren laten zien dat zij voldoen aan de eisen die PEFC stelt aan verantwoord bosbeheer

Talen

Het woord papyrus werd vroeger gebruikt voor papier. Het is een woord uit Cyprus.

  • Wat werd papyrus vroeger van gemaakt?

A. Een dierenras uit Arabië

B. Een grassoort uit Egypte

C. Een boomsoort uit Egypte

Entertainment

Een boek heeft heel veel pagina’s papier. Hier zijn ook zijn eigen soorten te ontdekken.

  • Hoeveel gram is een standaard boekpagina?

A. 100 tot 120 gram

B. 300 gram

C. 500 gram

Super leuk dat je hebt meegedaan. Voor volgende week staat er een nieuwe quiz klaar. Nog even wachten en dan spelen we weer De échte MC Quiz. Hieronder kun je de antwoorden vinden. Laat je mij weten hoeveel je er goed had?

De échte MC Quiz! (4)

Antwoorden:

  1. B, C en E
  2. B
  3. B
  4. B
  5. A

 

No votes yet.
Please wait...
Close