Written by 06:00 De Jongen • One Comment

De Jongen #85 | De Jongen en de te vroege ochtend

De Jongen 85

De jongen staat te wachten voor een lege school. De automatische draaideuren gaan maar niet open. Wat is hier aan de hand? Vroeg hij zich af. Hij liep een rondje over de lege parkeerplaatsen, maar begreep het nog niet helemaal. Het was ook nog donker dus wat was er aan de hand? Eban keek op zijn horloge. ‘ Wat?’ vroeg hij zich luidkeels af. Het is zeven uur in de morgen. Dat verklaarde ook meteen waarom het nog donker was en de lantaarnpalen branden. Verderop, langs de sportvelden, liep een man met een hondje die zijn hand opstak. De jongen stak ook zijn hand op en liep het schoolterrein af.

Het gras was vochtig van het dauw, zag Eban. En hij liep richting de Mechelsteinselaan, waar hij gedag zei tegen de poortwachter. Carl, de poortwachter, begroette hem vriendelijk, drukte op een knopje en Eban wachtte totdat de zware, houten poorten opengingen. ‘Bedankt, Carl.’  Zei de jongen en hij liep de weg op.  Hij liep richting de rivier en hoorde hoefgetrappel achter zich. Even bleef hij staan om te kijken hoe ze dichterbij kwamen, maar schuifelde toen voorzichtig richting de berm. De paarden reden langs en de man en vrouw die op de koets zaten, knikten vriendelijk naar hem. ‘Goedemorgen.’  Zei Eban.

‘Zachtjes gaan de paardenvoetjes, trippel trappel, trippel trap.’ Zong de jongen zachtjes. Sinterklaas was al in het land dus hij had die liedjes deze week al een aantal keer gehoord. Ook had hij ze met Eline op school gezongen. Toch dacht de jongen niet vaak aan school. Hij was meer bezig met zijn vrienden en zijn hobby’s. In zijn kamer lagen stapels met landkaarten en ook de muren waren onderhand bedekt. Ilona had van de week al gevraagd of ze het behang eraf moest halen zodat haar zoon zijn landkaarten aan de muur kon hangen. Eban had haar toen boos aangekeken en was verder gegaan met waar hij mee bezig was.

Nu liep Eban op de Mechelsteinselaan richting de IJssel. Het begon langzaamaan licht te worden en de lantaarnpalen straalden steeds minder fel licht uit. ‘ Goedemorgen, goedemorgen, goedemorgen allemaal.’  De jongen hield van zingen, vooral van muziek met lekkere vrolijke deuntjes, waarop hij mee kon neuriën en zachtjes meezingen. Langzaam daalde de jongen van de trap en belandde op het natte, donkergroene gras. Hij ging zitten op een bankje dat aan de oever stond en legde zijn tas voor zich neer op tafel. Hoe kon hij nou zo stom zijn om een uur te vroeg op school te staan. Hij vond het zeker niet erg om naar school te gaan, het was meestal nog wel gezellig. Behalve dan dat gevechtje van de week tussen Cid en Pepijn en het gedoe met Anne, die steeds achter hem aanliep. Gelukkig is dat nu minder.

Eban legde zijn hoofd op zijn tas en dommelde een beetje in. De tas was toch zachter dan hij had verwacht. Het waaide zachtjes, zodat zijn haren licht door de war gingen. Het pontje, dat altijd vaart tussen Olburgen en Dieren, lag te wachten totdat de eerste mensen wilden oversteken. Het water golfde zachtjes in de IJssel. Het was stil, tot een paar minuten later. Een auto reed over de Kruisstraat en stopte. Een stel kinderen rende de auto uit, rende naar beneden en liepen gillend de steiger op. ‘Orgh, daar gaan we weer.’ Kreunde Eban, die langzaam zijn hoofd ophief. Het was nu volledig licht en het zonnetje scheen.

Hoe laat is het? Vroeg Eban zich af. Hij stond op en keek op zijn horloge. Half 9?! Hij vloog bijna op, zo was hij geschrokken. Snel pakte hij zijn tas en sprintte het gras en daarna de trap op. ‘Ben al veel te laat. Wat zal mama zeggen als ze dit weet?’

‘Waar kom jij vandaan?’  vroeg mevrouw Elmhorst toen Eban verstrooid de deur van het praktijklokaal open deed. ‘Ik stond een uur te vroeg hier voor de deur. Dus ik ben een rondje gelopen naar de IJssel. Maar ik ben toen met mijn hoofd op de tas gaan liggen en ben in slaap gevallen. Werd om half negen wakker toen een stel kinderen de rust verstoorde.’ Vertelde Eban. De klas begon te lachen en Eban voelde hoe zijn gezicht rood werd.De Jongen, het e-book is voor €4,50 online te bestellen in de webshop.
Klik hier om de webshop te openen.

De Jongen en de te vroege ochtend 85

No votes yet.
Please wait...
Close