Waarom poëzie lezen voor iedereen is

Poëzie is één van de oudste manieren om boodschappen over te brengen. Vooral in de Middeleeuwen was het een geliefde methode om anderen op de hoogte te brengen. Bijvoorbeeld het laatste nieuws in een stad of tijdens feestelijkheden. Velen waren in die tijd niet geschoold en konden niet zelf lezen. Door poëzie met rijm en melodie te gebruiken, konden inwoners beter onthouden wat er werd voorgedragen. Waarom poëzie lezen voor iedereen is, ga ik je vertellen. Lees jij weleens een gedicht? Ik hoop dat je dat na het lezen van dit artikel meer gedichten gaat lezen.

Het leest snel

Wanneer je een gedichtenbundel in je handen hebt, mag je je gelukkig prijzen. Het voordeel van deze boeken is dat je ze snel kan lezen. Dat is handig voor als je weinig tijd hebt, maar ook als je geen puf hebt voor het lezen van een novelle, roman of dikke thriller. Een gedichtenbundel heb je vaak uit binnen een halfuur. Is dat dan geen zonde van je tijd en van het geld? Nee, zeker niet. Poëzie is goed voor je zelfontwikkeling. Je kunt ontdekken welke interesses je aanspreken en wellicht ontdek je verborgen karaktereigenschappen.

Vol emotie

Een goed gedicht zit vol met emotie. Welke dat is, maakt niet uit. Boosheid, frustratie, onbegrip. Niet alleen dat, maar ook vrijheid, vreugde en plezier kunnen in een gedicht doorklinken. Ik vind dat poëzie je daardoor kan helpen in je eigen humeur. De bedoeling van een gedicht kan meerdere redenen hebben, maar vaak wil de schrijver je meenemen in een bepaalde sfeer.

Persoonlijk

En de sfeer in een gedicht maakt poëzie heel persoonlijk vanuit de dichter. Wanneer ik een gedicht schrijf, doe ik dit uit mijn eigen emotie, fantasie, maar ook met de gedachte dat de lezer het kan begrijpen. Ik ben graag persoonlijk in de hoop dat een ander zich in mij kan herkennen. Dat lukt soms wel en anders niet. De eerlijkheid is waarom poëzie lezen voor iedereen is. Ik weet zeker dat er veel gedichten zijn waar jij je in kan herkennen.

Gedicht op de Instagram van @depaarseuil.

Laagdrempelig

Verzen, rijm, gedichten lezen, moet simpel zijn. De laagdrempeligheid van poëzie is een sterke factor. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Geen ellenlang essay of een boek uit je kast die je nooit openslaat. Net als in de Middeleeuwen hebben we ook nu poezie nodig. Om onze emoties te delen, elkaar te helpen, maar ook om verbinding en plezier te hebben. Poëzie is voor iedereen.

Mocht je benieuwd zijn naar mijn gedichtenbundels kun je terecht in de blogwinkel of op bol.com.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *