Boekmaatje #3 Tanya

In deze leuke derde versie van Boekenmaatje, interviewde ik Tanya over haar liefde voor boeken. Tanya is 32 jaar en woont in Heerlen. Ze is graag creatief bezig. Zo maakt ze graag foto’s en bewerkt ze deze daarna. Ook speelt Tanya gitaar en keyboard en is ze singer-songwriter.
Toen ik op mijn 10e naar een nieuwe basisschool ging kwam daar altijd de bieb-bus. Sinds die tijd lees ik zelf heel veel. Ik kan me nog herinneren dat je vroeger boeken had van de babysitters club, die vond ik geweldig! En ook de Tina boekjes en Kippenvel verhalen. Lezen is voor mij een manier te ontspannen, om even in een andere wereld te kruipen waar van alles mogelijk is.

 1. In welke wereld brengt een boek jou?
  Op het moment dat ik een boek lees ben ik gewoon helemaal weg van hier en nu.  In de boekenwereld is alles mogelijk. Ik lees graag fantasy verhalen, het stoort me ook totaal niet dat er dan dingen gebeuren die in het echt niet mogelijk zijn. Juist die wereld waarin alles kan en geen vragen worden gesteld spreekt me enorm aan.
 2. Wat is je favoriete genre? En waarom?
  Young-Adults & Fantasy. Ik lees graag luchtige verhalen waarin veel spanning zit. Ik wil niet worden geconfronteerd met moord/oorlog/ontvoering etc. Alle dingen die in het echte leven ook gebeuren. Ik wil juist naar een wereld waarin het net anders is. Ik wil worden meegesleurd met het verhaal. Ondanks dat de personages Elf, Shaduwjager, Vampier, Weerwolf etc. niet “echt” zijn kan ik me er toch goed mee identificeren.
 3. Hoe vaak je lees?
  Ik lees meestal iedere avond voor het slapen gaan. Het is voor mij een goede manier om mijn gedachtes van de dag af te schakelen. In de zomer/vakantie lees ik meer, lekker buiten in de zon met een goed boek.
 4. Waarom is lezen zo belangrijk voor jou?
  Lezen is belangrijk omdat ik zo de dag kan afschakelen, ik kan even mijn eigen zorgen vergeten en een andere wereld in stappen. Ook vind ik dat ik heel veel leer van lezen. Gevoelens van anderen begrijpen, situaties aanvoelen en zelfs informatieve weetjes.
 5. Wat is het dikste boek dat je ooit hebt gelezen?
  Stad van Hemelse vlammen. Het 6e boek van kronieken van de onderwereld heeft 672 pagina’s.
 6. Wat is de leukste, mooiste of gekste quote die je is bijgebleven?
  Er zijn eigenlijk geen zinnen/quotes uit boeken die me bij blijven. Het zijn meer de plotten, de denkwijze van de karakters en de manier waarop ze met dingen omgaan die me bij blijven. Zoals de aantrekkingskracht tussen Clary en Jace in kronieken van de onderwereld, dat ze altijd achter elkaar blijven staan. De liefde van Bella die koste wat het kost voor Edward gaat in Twilight. De vriendschap tussen Harry, Ron en Hermelien in Harry Potter.  De wijsheid van John/nr4 in de Lorienkronieken. En de kracht van Tris uit Divergent en Katniss uit de Hunger Games, die staan waar ze voor staan en voor niemand wijken. Dat zijn voorbeelden die me bij blijven en verrijken.
 7. Zie je wel eens scenes in een boek zo voor je? Alsof je erbij bent?
  Ik merk dat vooral bij de boeken die ook verfilmd zijn dat ik onder het kijken van de film erachter kom dat het personage of de scene er in mijn hoofd anders uitzag. Zonder er bij na te denken of stil te staan maak ik dus wel plaatjes en scenes in mijn hoofd bij het lezen.
 8. Hoe veel boeken staan er bij jou in de kast? Lees je het liefste een echt boek of digitaal?
  Ik lees altijd boeken van papier, voor mij geeft dat net meer sfeer en ik kijk al de hele dag naar een scherm dus als ik lees wil ik net wat anders. Ik heb een stuk of 30 series in mijn kast staan. De losse boeken geef of gooi ik weg of verkoop ik omdat ik daar helaas op dit moment geen plek voor heb.
 9. Welk personage zou jij het liefste willen zijn en waarom?
  Het is voor mij onmogelijk om een personage te kiezen, ieder boek dat ik lees heeft zijn eigen unieke verhaal en karakter. Ik zou daar onmogelijk uit kunnen kiezen. Ik stel mezelf wel eens voor dat er een boek komt geïnspireerd uit mijn eigen leven haha. Natuurlijk gebeurd er natuurlijk dan wel wat dat ik opeens kan toveren ofzo. Ik denk dat het mooie van lezen is dat je meerdere personages en levens kan volgen/in kruipen. Wel belangrijk om een goede balans te hebben tussen realiteit en fictie. Maar voor mij is lezen een deel van mijn leven!

Bedankt voor het beantwoorden van de vragen Tanya, ik vond het heel erg leuk om te lezen!
Bekijk mijn verhalenreeks nu op: De Jongen

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *