Interview: Dit ben ik… MC (20)

 
Afgelopen december had ik een interview met de redactie van Kannerlink. Het blad voor en door jongeren van het Dr. Leo Kannerhuis. Lees hier verder:

Op school kende iedereen mijn naam. Daardoor wisten veel mensen mij te herkennen. Vaak werd ik gevraagd wat voor lessen menden hadden, omdat ze wisten dat ik het rooster van de hele school uit mijn hoofd kende. Contact maken vond ik moeilijk. Op school liep ik steeds vaker vast op een aantal punten. In een groep praten durfde ik niet en antwoord geven op een vraag van de leraar was bijvoorbeeld lastig. Ik had last van faalangst.

Mijn ouders hadden al langer het vermoeden dat er ‘iets’ aan de hand was met mij. Allerlei testen volgden en toen ik in de tweede klas van de middelbare school zat, kreeg ik pas de diagnose autisme. Na de middelbare school ben ik naar het ROC gegaan, richting financiele beroepen. Niveau 3 heb ik met behulp van KAIRO afgerond. KAIRO is een deeltijdproejct van het Dr. Leo Kannerhuis die studenten begeleiding geeft op het ROC. Met niveau 4 ben ik na twee maanden gestopt want ik liep helemaal vast. Ik volg nu trainingen op de Wissel. Er is nog genoeg wat ik wil leren op het Kannerhuis, zoals mijn mening verwoorden, hulpvragen stellen, nee leren zeggen, iets vragen in de winkel, zelfredzaamheid. Maar ik merk dat ik groei.

Autisme hoort bij mij, ik weet niet wat het is om geen autisme te hebben. Of er voordelen aan autisme zitten? Nou ja, soms. Op de middelbare school hoefde ik sommige dingen niet te doen, dat kwam me soms wel goed uit. Andere voordelen zijn dat ik preciezer ben dan anderen; dat ik oog heb voor detail. Dit heeft me soms ook duidelijk tegengewerkt. In de zin van dat ik dingen niet durfde aan te gaan, waardoor ik geen positieve ervaringen heb opgebouwd.

Mijn grootste hobby is scouting! Voor mij dé plek om sociale contacten te maken en ik het meteen al helemaal geweldig! Als scout ben je gelijk aan elkaar. Bij scouting word je geaccepteerd zoals je bent. Ik ben leiding bij de kinderen en heb daardoor ook veel contact met ouders, dat is soms lastig, maar ik kan het wel. Zelf zit ik bij de Roverscouts en dat is supergezellig. We organiseren van alles, binnenkort gaan we een weekend met z’n allen op pad. Ik leer veel op sociaal gebied. Wat voor mij wel een struikelblok is, is dat ik soms te snel wil. Als mensen daar op reageren en mij terugfluiten dan vind ik dat heel moeilijk en voel me soms afgewezen.

Naast scouting heb ik nog een andere grote hobby en dat is schrijven. Ik schrijf vrij vaak. Columns, maar ik heb ook een boek geschreven. Het is net af en ik zou het graag willen uitbrengen maar ik weet nog niet zo goed hoe. Het lijkt me geweldig om later een echte schrijver te worden!

DSC_9311.JPG

© 2016, M.C. Kleuver, Dr. Leo Kannerhuis, centrum voor autisme
 
 

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *