De kracht van Jasmina | tegen winterdepressie (deel 1)

De herfst heeft zijn intrede gedaan en daarmee is het het perfecte seizoen voor winterdepressies. Dat moeten we niet hebben hoor! Daarom ben ik deze rubriek begonnen: Kracht van de Dag. Want waar haal jij je positieve energie vandaan wanneer het even niet lukt? In deze eerste publicatie de kracht van Jasmina van sparklesinside. Bereidt je voor op een emotioneel verhaal, maar met diepe kracht.


Mijn kracht is mijn dochter: Farah Hope. Na 8 jaar wachten, werd ze dan eindelijk geboren. Vanaf het moment dat zij geboren werd, veranderde ons leven voorgoed. Ik ben gevoelig voor het seizoen ofzo. In de lente en zomer heb ik niet zo snel last van een dipje, maar zodra het kouder wordt en de zon verdwijnt, verdwijnt ook vaak mijn vrolijkheid. Tel daar een miskraam bij op die ik een maand geleden heb gehad en je kan zelf wel bedenken wat er dan gebeurd. Voordat mijn dochter geboren werd, sleepte ik me in de winter en herfst vaak alleen mijn bed uit als ik moest werken. In het weekend of andere vrije dagen, sloot ik me graag op in mijn huis. Het liefst zelfs in mijn bed, met mijn hoofd onder mijn dekbed. Maar als je een kind krijgt, is dat geen optie meer. Ook al zit je niet lekker in je vel, je moet er wel het beste van maken voor hem of haar. Gister liep ik zelfs in het bos terwijl het regende, omdat de kleine meid hier al een aantal dagen om vroeg….Als iemand me dit een aantal jaar geleden had verteld, had ik diegene waarschijnlijk keihard uitgelachen.

Josina met haar gezin.

Overdosis aan kusjes

Mijn laatste miskraam, was de 5e. Mijn eerste 4 miskramen kreeg ik voor Farah geboren werd. Ik weet nog dat ik toen dagen huilend in bed kon blijven liggen, me afsluitend voor de buitenwereld. Nu was dat geen optie meer. Ik moest me wel vermannen en er het beste van maken omwille van haar. Tuurlijk heb ik gehuild, tranen met tuiten zelfs. Het voelde alsof er weer een stukje van mijn hart was afgestorven en het verdriet was intens. Toch kon ik het op 1 of ander manier beter verwerken dit keer. Als je wakker wordt door een overdosis kusjes in de ochtend, of je die kleine armpjes om je heen voelt als je je rot voelt…daar kan niks tegen op. Zij laat ons niet alleen onze ellende vergeten, zij zorgt er ook voor dat we elke dag weer realiseren hoe gezegend we zijn. Zij zorgt er niet alleen voor dat we de winter en herfst door komen, maar voedt onze elke dag, het hele jaar door met haar positieve energie. Ze is nog maar 2 jaar, maar heeft mij in 2 jaar meer kracht gegeven dan dat ik in de afgelopen bijna 35 jaar heb gehad.


Jasmina, ik vind het erg vertederend hoe je schrijft over je lieve dochter. Zo’n overdosis aan kusjes wil vast iedereen ontvangen. En vermannen hoort bij het leven, maar na zoveel miskramen moet het extra moeilijk zijn. Hou je taai!

De kracht van Jasmina is haar kind. Heb jij een andere kracht tegen winterdepressie en wil je deze delen? Mail mij! Dat kan op: contact@mckleuver.nl.

Uitgelichte afbeelding door Jason Peter on Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *