De kracht van Marissa | tegen winterdepressie (deel 3)

De herfst heeft zijn intrede gedaan en daarmee is het het perfecte seizoen voor winterdepressies. Dat moeten we niet hebben hoor! Daarom ben ik deze rubriek begonnen: Kracht van de Dag. Want waar haal jij je positieve energie vandaan wanneer het even niet lukt? In deze derde publicatie de kracht van Marissa van Mopskes.nl. Bereidt je voor op een emotioneel verhaal, maar met diepe kracht.


Er tikt iets, ver buiten mijn kamer. Ik hoor het aan en verdenk die ene lekkende kraan in de badkamer. Als ik mezelf, ietwat geïrriteerd, omhoog hijs en naar de badkamer loop, staat de kraan uit. Het is regen. De regen tikt vrolijk verder op het raampje dat wat omhoog staat voor de frisse lucht. Ik glimlach en draai me weer om. In mijn hoofd groet ik nog gauw de druppels water met een simpele ‘hey, regen. Lang niet gezien, bro’.

Als iemand die gediagnostiseerd is met autisme, worden sommige dingen nogal wat beperkt. Daarom weet ik als geen ander dat de kleine dingen het maken om dat ene stukje kracht te vinden voor de dag. Vaak ben ik zo moe dat ik maar wat scrol op sociale media, wat muziek luister of Netflix-series bekijk. Dat is voor mij niet erg maar ik weet hoe veroordelend andere mensen kunnen zijn. Zelfs mensen die zo dicht mogelijk bij me staan, weten soms niet meer wat ze met me aan moeten. Dat doet wel pijn, ja, maar ik heb geleerd dat je door moet gaan. Dat is wat de maatschappij van je verwacht.

De kracht van Marissa voelt bevrijdend door..

Gelukkig sleept mijn lieveling muziek mij er door heen. Ik noem een Ivan Torrent, een Sofi Tukker en een Faouzia. Maar ik luister, hoe cliché het ook klinkt, wel van alles. Ook hou ik ervan om de tijd te nemen voor mijn opleiding en grote hobbyfotografie. Dan zeg ik zelfs in het weekend, wanneer ik eigenlijk alleen maar op de bank of bed hang, met een lach van dat ik met projecten bezig ga. Als ik dat kan zeggen zonder een negatieve gedachte dan is mijn gehele dag weer gemaakt. Dat voelt zo bevrijdend en zo menselijk weer, dat ik voor even de vermoeidheid en prikkels wegduw.

Als het weer langzaam donkerder wordt op de wereld hou ik ervan om mezelf te ‘voeden’ met warmte zoals filmavonden met vrienden of mijn ouders, chocolademelk drinken waarbij mijn bril altijd beslaat waar ik altijd om moet lachen en warme oversized truien aan doen. Ik geniet van de (positieve) berichtjes van mensen, van woordzoekers maken bij de kachel en van dat de oliebollen, appelflappen en kruidnoten weer mogen komen. Ik kan genieten van de sneeuw dat me rust geeft als ik er naar kijk als het überhaupt komt en van de zonsopgangen als ik in de trein zit naar school.

Ik ben dan wel een gevoelig persoon en kan door elke ‘boe’ en ‘ba’ beïnvloed worden, ik leef en ik geniet. Klinkt heel optimistisch en geloof me, dat ben ik lang niet altijd. Maar de kleine dingen, die doen het voor me. En daar ben ik dankbaar voor.

Plitvice Meren. Kroatië

Marissa, bedankt voor je leuke bijdrage. Ik denk echter dat er meer mensen zijn die dit herkennen dan dat jij denkt. Zelf voelt het soms alsof ik mezelf ergens naartoe moet slepen. Gelukkig ben ik vaak opgewekt genoeg. Ik kan overigens heel goed appelflappen bakken. En wij doen nog eens een fotoshoot samen, he? 😉

Marissa is te volgen op Instagram, Facebook en natuurlijk op haar blog Mopskes.nl.

De vorige kracht van… zijn van Jasmina en Gera. Heb jij een andere kracht tegen winterdepressie en wil je deze delen? Mail mij! Dat kan op: contact@mckleuver.nl.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *