De kracht van Tahné | tegen winterdepressie (deel 4)

De bladeren kleuren nu echt de kleuren van de regenboog. Straten liggen onder en in het bos knispert het onder je wandelschoenen. De winter is in aantocht en daarmee ook een tijd waarin de winterdepressie je aan de schenen likt. Vandaag lees je over de kracht van Tahné in deze periode. Zij blogt op Bloggingabout.nl.


Mitchel vroeg me om iets te schrijven over wat mijn kracht is om de donkere dagen door te komen. Ik denk dat mijn kracht juist is dat ik die donkere dagen helemaal niet zo erg vind. En wanneer het even niet lekker loopt, kan het helpen om gewoon eens toe te geven aan een baaldag, want morgen is er weer een nieuwe dag.

De herfst, het seizoen dat de natuur zich klaar maakt voor de winter. Blaadjes vallen van de bomen en dieren treffen voorbereidingen voor een winterslaap. Het wordt vroeger donker en later licht. Er zijn meer dagen waarop het regent, de wind jaagt om het huis en je vraagt je af waar de zon is gebleven. De herfst, het seizoen waar sommigen een grote hekel aan hebben en anderen, zoals ik, juist in hun element zijn. Die lange hete zomer met plaknachten is voorbij. De dagen waarop je niks anders kan doen dan heel stil blijven zitten omdat het gewoon te heet is voor wat dan ook liggen eindelijk achter mij. En hoewel ik echt niet van de regen houd, vind ik de herfst toch zeker wat hebben. Dus, wat doe ik dan? Wat zijn mijn lichtpuntjes en wat is mijn kracht om de herfst en winter door te komen?

Tahné - De kracht van Tahné

Trakteren op een beker warme chocolademelk

Ik geniet ervan dat het eerder donker is, want dan kruip ik lekker met een dekentje op de bank. Kop thee erbij en ik lees een goed boek of kijk een film of serie. Als het even droog is, ga ik naar buiten. Ik maak een wandeling met mijn hondje en geniet van alle mooie kleuren in de natuur. Rood, geel, oranje en bruin. Het wisselt elkaar af. Hier en daar een mooie paddenstoel maakt het plaatje compleet. Als je terugkomt van zo’n frisse wandeling vind ik het heerlijk om mezelf te trakteren op een beker warme chocolademelk. En dan het liefst met iets lekker erbij.

Wat ik ook fijn vind aan de herfst is dat het net lijkt of er weer meer tijd is voor jezelf en de mensen met wie je samenleeft. In de zomer heb je meer feestjes, barbecues. Je bent de hele dag buiten en komt door alle activiteiten en het warme weer niet altijd aan jezelf toe. Nu de natuur zich meer naar binnen keert en wij mensen de warmte en gezelligheid van onze huizen weer opzoeken, komen we weer dichter bij elkaar. Speel samen een spelletje of leg die puzzel die al tijden in de kast ligt.

De kracht van Tahné: groot effect op je humeur

De herfst en winter kunnen soms lang duren, omdat er geen einde lijkt te komen aan het grauwe weer en de donkere dagen. Zoek dan juist het licht op, ga naar buiten (al is het maar een kwartiertje) en maak het binnen gezellig met kaarsjes. Doe vooral waar je je goed bij voelt. En als je je even wat minder voelt, ga iets doen waar je happy van wordt. Dat kan al iets heel kleins zijn, maar vaak heeft het een groot effect op je humeur en dat is toch zeker de moeite waard! Enne, het wordt vanzelf weer lente 😉


Chocolademelk, kaarsjes aan en een wandeling buiten. Je hebt me helemaal mee Tahné. Heerlijk om het licht op te zoeken. En ook fijn om te weten dat het vanzelf lente wordt!

Tahné, is te volgen op Facebook en natuurlijk op haar blog Bloggingabout.nl.

De vorige kracht van… zijn van Jasmina, Gera en Marissa. Heb jij een andere kracht tegen winterdepressie en wil je deze delen? Mail mij! Dat kan op: contact@mckleuver.nl.

Uitgelichte afbeelding: Hanna Balan on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

  1. […] mij was dit de eerste keer dat ik een gastblog schreef, maar het was wel een hele leuke opdracht. De nieuwe rubriek heet “Kracht van de […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *