De kracht van Ilona | tegen winterdepressie (deel 9)

Mijn beste vriendin Ilona is niet alleen mijn beste vriendin, maar ook blogger. Daarom kan zij niet ontbreken in deze speciale serie tegen een winterdepressie. Lees hieronder verder om meer te weten te komen over de kracht van Ilona.


Toen Mitchel me vroeg om een artikel voor deze serie te schrijven was ik direct enthousiast. Ik besefte me ook direct hoe zo’n uitdaging het zou kunnen worden, aangezien ik zelf al langere tijd te maken heb met (onder andere) een depressie. Maar ik denk dat juist mijn depressie er voor zorgt dat ik de kleine dingen in het leven veel meer ben gaan waarderen.

Waar ik eerder de dingen veel sneller voor lief nam, sta ik nu daadwerkelijk stil bij wat het voor me betekent. Neem bijvoorbeeld de hond, die in de ochtend altijd onwijs blij is om me te zien. Of eigenlijk altijd onwijs blij is om me te zien. Als hij kwispelend voor me staat kan ik dan ook niet anders dan glimlachen en hem uitgebreid kriebelen. Onze hond is sowieso een grote steun en toeverlaat voor me. Hij voelt het precies aan wanneer het niet goed gaat en wijkt dan niet van mijn zijde af. Maar naast de hond kan ik sowieso onwijs genieten van dieren en de natuur. De bladeren die langzaam verkleuren en vervolgens naar beneden vallen. De vogels die nog dapper hun lied zingen terwijl de kou langzaamaan steeds meer oprukt. De zon die de hemel prachtig verlicht bij het ondergaan voor het donker wordt.

De kracht van Ilona is niet alleen een lekkere latte

En ik geef toe dat het soms onwijs moeilijk is om in de duisternis nog lichtpuntjes te vinden. Niet alleen de duisternis van mijn depressie, maar ook de letterlijke duisternis die de herfst en winter met zich meebrengen.
Ik kruip zelf dan graag weg op mijn bed, met de hond erbij. De lampjes aan en op de achtergrond fijne, motiverende muziek. Dan mijn iPad erbij om te tekenen en ik kruip helemaal in mijn eigen wereldje. Even geen social media, geen deadlines en geen negativiteit van buitenaf. Als ik helemaal los wil gaan maak ik ook nog een lekkere Latte om ook daar van te kunnen genieten. Alhoewel warme chocomel het ook altijd goed doet.

Wat dat betreft is het vooral kleine momenten creëren en verzamelen voor mij. Momenten die me even afleiden van de chaos in mijn hoofd. Momenten die geen spanning of overprikkeling oproepen, maar waarin ik gewoon even in het moment kan zijn. Vaak alleen, soms vergezeld door een fijne vriend of vriendin. Want uiteindelijk is het deels ook een kwestie van fijne momenten creëren, zelf of met de mensen om je heen.

Een warme knuffel,
Ilona


Ilona is te volgen op Instagram en haar blog.

De vorige kracht van… zijn van JasminaGeraMarissaTahné en ElsaMariëlleMitchel en Eva. Heb jij een andere kracht tegen winterdepressie en wil je deze delen? Mail mij! Dat kan op: contact@mckleuver.nl.

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *