Alle kleuren hebben betekenis | Leuke Lijstjes

Het witte vlak had ik zwart geschilderd. Hier had ik een aantal lagen voor nodig, maar toen was het ook klaar. Dit zwarte vlak had ik nodig voor iets veel leukers. Iets veel vrolijkers. Namelijk het zetten van gekleurde stippen. Deze stippen symboliseerden voor mij alle vrolijkheid uit het leven op een donkere dag. Want ik hoop dat jij het ook toegeeft: alle kleuren brengen een bepaalde vrolijkheid mee. Maar wist jij dat ook echt alle kleuren een betekenis hebben? Een tijdje terug heb ik mij verdiept in een aantal zaken en met uren lezen kom je tot een mooi resultaat. Lees hieronder gauw verder.

Alle kleuren hebben betekenis
Het wapen van het Hertogdom Gelre

Wapenschilden en vlaggen

In de tijd van ridders en kastelen werden er wapens bedacht voor op de uitrustingen. In de twaalfde eeuw is de heraldiek ontstaan en zo kennen wij nu de wapenkunde. De meest gebruikte kleuren zijn azuur (blauw), keel (rood), sinopel (groen) en sabel (zwart). Natuurlijk zijn er dan nog kleuren als purper, oranje en bruin maar deze zijn niet officiëel geregistreerd. Ik mis een beetje een boekje met informatie, want dit komt gewoon van Wikipedia. Het interesseert mij om te lezen wat de kleuren betekenen. Daarom neem ik de vlag van Gelderland. Deze bestaat uit de kleuren blauw, geel en zwart. Wat zou betekenen: waarheid, rijkdom en kracht.

Betekenis van alle kleuren

In het tarotspel worden de kleuren op een andere manier gebruikt. Alle kleuren uit dit spel hebben een betekenis die kan worden gelezen. De kleur wijkt namelijk nooit af in betekenis, want anders zou het lezen niet te doen zijn. Hieronder een korte greep van betekennissen:

 • Wit: zuiverheid, onschuld en perfectie
 • Zwart: dood, rouw en rust
 • Blauw: vredig, objectief en spiritueel
 • Rood: leven, passie en seksualiteit
 • Geel: energie, inspiratie en vreugde
 • Groen: natuur, hoop en ontspanning
 • Bruin: zekerheid, betrouwbaar en macht
 • Paars: waardigheid en stabiliteit

Wat zou jouw lievelingskleur zijn op basis van haar betekenis?

Photo by Art by Lønfeldt on Unsplash
Photo by Art by Lønfeldt on Unsplash
Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

2 Comments

 1. Lodi schreef:

  Wat interessant. Mijn favoriete kleur was vroeger altijd blauw maar als ik het zo lees ga ik voor rood 🙂

 2. Chayenne schreef:

  Dan ga ik naar mijn oude favoriet geel en groen er nog bij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *