Written by 07:00 Leuke Lijstjes • 27 Comments

Arnhem bezoeken? Vijf weetjes waarom! | Leuke Lijstjes

Arnhem is de tweede stad van Gelderland en sinds 1543 de hoofdstad. Op de Markt in het centrum van de stad woonde vroeger de hertog van Gelre, in het Prinsenhuis. Op 13 juli 1233 werd Arnhem een stad. Graaf Otto van Gelre en Zutphen sprak de volgende woorden uit:

“Ik, Otto graaf van Gelre en Zutphen, heb, na vooraf geraadpleegd te hebben mijn vrienden, edelen en dienstmannen, krachtens keizerlijke en koninklijke machtiging en bijzondere vergunning, van het vlek Arnhem een stad gemaakt en daaraan alle vrijheid verleend met ongeschonden bezit van het hare.”

BruUitzicht over de John Frustbrug

Dat heeft de ‘vlek’ in Gelderland veel gebracht. Hieronder vind je meer weetjes over de stad Arnhem.

Het lijstje van vijf met weetjes over Arnhem

  1. De stad Arnhem wordt al sinds 1452 gekenmerkt door het gezicht van de Sint-Eusebiuskerk in het centrum van de stad. De grootte van de kerk laat zien dat de stad in de jaren een belangrijke functie had. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de toren gesloopt tijdens onderhandelingen. In 1964 was deze weer te bewonderen. Momenteel staat de kerktoren sinds 2009 in de steigers.
  2. Wist jij dat Arnhem van oorsprong helemaal niet aan de Rijn lag? Arnhem is ontstaan langs de Sint-Jansbeek, die sinds vorig jaar weer terug door de stad stroomt. In 1530 hebben de Arnhemmers de rivier naar de stad gehaald. Dat heeft de stad heel wat gebracht. Onder andere het mooie uitzicht dat ik heb vanaf mijn werk.
  3. Water in het zuiden en bos in het noorden. En in dat bos lopen dieren! Aan de bosrand is namelijk dierentuin Burgers’ Zoo gevestigd. Deze dierentuin is flink uitgebreid en heeft een mooi aanbod van veel verschillende soorten dieren. Eigenlijk zou ik opnieuw de dierentuin moeten bezoeken. Mijn laatste keer was in 2015.
  4. In de binnenstad van Arnhem zijn de oude kelders te bezoeken die onder de winkels gevestigd zijn. Deze werden vroeger gebruikt om voorraden en goederen te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan wijn. De 36 Historische Kelders zijn de bezichtigen op woensdag tot zaterdag.
  5. Arnhem is zoals je nu weet een stad vol met groen. Om hiervan te kunnen genieten tussen de wijken zijn er een aantal mooie parken, denk bijvoorbeeld aan Sonsbeek. Hier wordt met regelmaat een openluchtconcert of een gezellige markt gehouden. Erg gezellig als je op een zondag niet weet wat te doen.

De Sint-Eusebiuskerk vanaf de Markt

Hopelijk wist je niet alle vijf de weetjes van deze mooie stad. Dan heb ik je nu mooi iets kunnen leren. En voor het volgende weekend weet je wat je moet doen 😉

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...