Arnhem bezoeken? Vijf weetjes waarom! | Leuke Lijstjes

Arnhem is de tweede stad van Gelderland en sinds 1543 de hoofdstad. Op de Markt in het centrum van de stad woonde vroeger de hertog van Gelre, in het Prinsenhuis. Op 13 juli 1233 werd Arnhem een stad. Graaf Otto van Gelre en Zutphen sprak de volgende woorden uit:

“Ik, Otto graaf van Gelre en Zutphen, heb, na vooraf geraadpleegd te hebben mijn vrienden, edelen en dienstmannen, krachtens keizerlijke en koninklijke machtiging en bijzondere vergunning, van het vlek Arnhem een stad gemaakt en daaraan alle vrijheid verleend met ongeschonden bezit van het hare.”

BruUitzicht over de John Frustbrug

Dat heeft de ‘vlek’ in Gelderland veel gebracht. Hieronder vind je meer weetjes over de stad Arnhem.

Het lijstje van vijf met weetjes over Arnhem

 1. De stad Arnhem wordt al sinds 1452 gekenmerkt door het gezicht van de Sint-Eusebiuskerk in het centrum van de stad. De grootte van de kerk laat zien dat de stad in de jaren een belangrijke functie had. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de toren gesloopt tijdens onderhandelingen. In 1964 was deze weer te bewonderen. Momenteel staat de kerktoren sinds 2009 in de steigers.
 2. Wist jij dat Arnhem van oorsprong helemaal niet aan de Rijn lag? Arnhem is ontstaan langs de Sint-Jansbeek, die sinds vorig jaar weer terug door de stad stroomt. In 1530 hebben de Arnhemmers de rivier naar de stad gehaald. Dat heeft de stad heel wat gebracht. Onder andere het mooie uitzicht dat ik heb vanaf mijn werk.
 3. Water in het zuiden en bos in het noorden. En in dat bos lopen dieren! Aan de bosrand is namelijk dierentuin Burgers’ Zoo gevestigd. Deze dierentuin is flink uitgebreid en heeft een mooi aanbod van veel verschillende soorten dieren. Eigenlijk zou ik opnieuw de dierentuin moeten bezoeken. Mijn laatste keer was in 2015.
 4. In de binnenstad van Arnhem zijn de oude kelders te bezoeken die onder de winkels gevestigd zijn. Deze werden vroeger gebruikt om voorraden en goederen te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan wijn. De 36 Historische Kelders zijn de bezichtigen op woensdag tot zaterdag.
 5. Arnhem is zoals je nu weet een stad vol met groen. Om hiervan te kunnen genieten tussen de wijken zijn er een aantal mooie parken, denk bijvoorbeeld aan Sonsbeek. Hier wordt met regelmaat een openluchtconcert of een gezellige markt gehouden. Erg gezellig als je op een zondag niet weet wat te doen.

De Sint-Eusebiuskerk vanaf de Markt

Hopelijk wist je niet alle vijf de weetjes van deze mooie stad. Dan heb ik je nu mooi iets kunnen leren. En voor het volgende weekend weet je wat je moet doen 😉

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

27 Comments

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Arnhem is een half uur rijden voor ons, dus dat is goed te doen. En ik heb er vijf jaar gewoond. Het is echt een mooie stad vind ik.

 2. Jouvence schreef:

  Vorige week nog bij Burgers Zoo geweest! Ik woon 10/15 minuutjes rijden van Arnhem af.

 3. Anja schreef:

  Ik woon vlakbij Arnhem, dus extra leuk dat je juist deze stad belicht. Ik vind het zelf ook een prachtige stad

 4. Girls-Things schreef:

  Ik kom vaak in Arnhem maar deze dingen wist ik niet. Leuk!

 5. Custodia Chineva schreef:

  Wat is het toch een gezellige stad, ik bezoek Arnhem paar keer per jaar het blijft een leuk stad xxx

 6. Danielle schreef:

  Wat een interessante weetjes waar je helemaal niet bij stil staat als je er werkelijk bent!

 7. Elisabeth schreef:

  Leuk om feitjes over Arnhem te lezen. Ik wist geen van allen.

 8. Ik woon er van van jammer genoeg. Maar klinkt als een gezellig stadje. Ook heel handige weetjes voor als je er eens heen gaat.

 9. Lodi schreef:

  Deze weetjes zijn nieuwe voor me, leuk, want ik kom hier best vaak.

 10. Lijkt me een leuke stad om eens te bezoeken! 🙂 Ik ben er nog nooit geweest

 11. Linda schreef:

  Ik kom ieder jaar wel even in Arnhem, mijn schoonfamilie komt namelijk uit de Betuwe en dan is een tripje naar Arnhem snel gemaakt 🙂

 12. Een vriendin van ons woonde een tijd in Arnhem, dus we zijn er redelijk vaak geweest. Nu al een tijdje niet meer omdat ze er niet meer woont, maar zo te lezen moet ik weer terug 🙂

 13. Mieke | mieksmind schreef:

  Hé wat leuk om te zien! Ik was laatst in Arnhem en heb er een hotspots artikel over geplaatst. Wij zijn heeeeelemaal boven in de kerk geweest. Super eng haha! Check mijn Insta foto 😉

 14. Leuke weetjes. Ik moet er toch eens een keertje een dagje naar toe gaan. Ik ben er wel eens vluchtig geweest, maar nooit echt bezocht.

 15. ingrid schreef:

  het is echt lang geleden dat ik in arnhem was. om te shoppen denk ik toen haha

 16. Ik vind Arnhem een hele leuke stad!

 17. esther schreef:

  De stad staat nog steeds op mijn wishlist, hoor er altijd goede dingen over!

 18. Danielle schreef:

  Ik wist geen een van deze weetjes, dus zeker wat geleerd haha. Grappig om te weten dit soort dingen

 19. Nadia schreef:

  Ik ben nog nooit in Arnhem geweest, beetje ver weg voor mij 😉 Leuk al je lijstjes altijd! Ik heb ook wat met lijstjes hahaha

 20. Blog & Beauty schreef:

  Wat leuk om dit allemaal te weten te komen. Ik wil ook graag nog een keer Arnhem bezoeken, lijkt me een onwijs leuke stad.

 21. kiki hasselton schreef:

  vroeger ging ik vaak stappen op de korenmarkt. Arnhem is een gezellige en fijne stad, ook om te shoppen

 22. charlotte swart schreef:

  Ik vind Arnhem een leuke stad maar deze weetjes wist ik nog niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *