Written by 14:01 Leuke Lijstjes • 16 Comments

Drie irritante vragen van zorgverleners | Leuke Lijstjes

Irritante vragen

Na jaren van coachingsgesprekken heb ik een afkeer ontwikkeld voor drie irritante vragen. Je kunt het vergelijken met dat de psychiater als deze ‘Hoe voel je je vandaag?’ aan je vraagt. Ik kan me nog herinneren dat ik een coach voor minutenlang heb genegeerd, omdat ik meermaals heb aangegeven dat dit niet de vraag voor mij is. Je moet iets proberen om gehoord te worden, of niet dan? Verder in dit artikel lees je over deze drie vragen en wat het bij mij oproept.

Wat voor cijfer geef je hierbij?

Oké, wacht even. Mijn gevoel hangt af van een cijfer alsof er een toets wordt beoordeeld. Hier kan ik niets mee, omdat een gevoel iets persoonlijks is en niet rechtstreeks wordt bepaald door feiten. Dat maakt dat ik het lastig vind om een cijfer aan mijn gevoel toe te kennen. Mijn coach probeert uiteraard om met deze vraag te achterhalen hoe slecht (of goed) ik mij bij een situatie voel, maar als je het aan mij vraagt bestaan er meerdere manieren om hierachter halen. Bijvoorbeeld het cijfer te veranderen in een beoordeling. ‘Vandaag gaat het matig.’ Dit lijkt mij gemakkelijker dan het toekennen van een cijfer.

Waar wil je het vandaag over hebben?

Een aantal onderwerpen komen terug tijdens elk coachingsgesprek. Het begon op de middelbare school al met stress. Later kwam er steeds meer ruimte om ook de oorzaken en gevolgen hiervan te onderzoeken. En momenteel, in 2019, voel ik de mogelijkheid om te vertellen over uiteenlopende zaken zoals mijn vrije tijd, relaties en situaties die ik als moeilijk heb ervaren. Grotendeels is dit opgenomen als een gesprek per sessie, maar de grote lijnen van een coachingstraject staan beschreven in een Plan van Aanpak.

Zullen we een vervolgafspraak inplannen?

Dit vind ik een leuke vraag. Alsof zorgverleners verwachten dat een nieuwe afspraak maken niet nodig is. Dat is wel erg positief bekeken. Ik heb niet voor niets een bevestiging ontvangen met het aantal uren per week. Of ik deze inzet of niet, maakt niet uit, maar een volgende afspraak komt sowieso. Anders heeft een indicatie geen nut meer.

Ik denk dat dit de 3 meest irritante vragen zijn die door zorgverleners gevraagd kunnen worden. ‘Wat voor cijfer geef je hierbij?’ vind ik echt de meest verschrikkelijke. Ben jij eens bij een maatschappelijk werker, psycholoog of psychiater geweest die ook irritante vragen stelde? 😛

Photo by Hello I’m Nik 🇬🇧 on Unsplash

No votes yet.
Please wait...
Close