Koningsdag wordt bij ons thuis altijd gevierd. Met oranje tompouce van de HEMA, een bezoek aan de kermis en natuurlijk een lekker hapje eten. De Chinees is hierbij vaak favoriet, maar ook tegen een tent net over de grens in Duitsland waar ze bord-overlappende-schnitzels verkopen zeg ik geen nee. Voor zo een dag roep ik lang leve de monarchie, want er moet iets te vieren zijn. En oranje is een vrolijke kleur, niet waar?
Hoe vier je op je blog Koningsdag als je niet meer weet hoe? Ik heb uitzonderlijk lang nagedacht, maar ik heb het gevonden. 7 feitjes over Nederland en de monarchie. Ik ben benieuwd hoeveel jij er weet.
Lees hier mijn verjaardagswensen aan Koning Willem Alexander van 2017 en 2019.
Lang leve de monarchie in 7 feitjes
- Willem van Oranje (1533-1584) werd op 15 juli 1584 door Balthasar Gerards vermoord in Delft. Daar werd hij begraven in de kerk en niet in Breda, waar de rest van zijn familie ligt. Breda was indertijd namelijk in handen van Spanje. Olé, olé.
- Door Willem van Oranje werden zeventien provincies herenigd in een republiek, althans. Zo staat het op een kaart weergegeven. De Zuidelijke Nederlanden (o.a. België) waren nog in handen van de hertog van Alva. Voor deze tijd bestond het gebied voornamelijk uit hertogdommen en graafschappen. Het Hertogdom Gelre (en het graafschap Zutphen) nam hierin de belangrijkste positie.
- In 1806 werd Lodelijk Bonaparte, de broer van, koning van Nederland. Dit was de eigenlijke start van de monarchie. Volgens mij was Napoleon het wezenlijke hoofd en kwam hij met nieuwe regels. Zoals de invoering van de meter en kreeg iedereen een dubbele naam, van voor en achter.
- Nederland werd in 1813 onafhankelijk en Willem Frederik ontvang in Engeland een uitnodiging om op te treden als soeverein vorst. Zo is het gezegd en ook gedaan. Willem Frederik noemde zich op 16 maart 1815 uit tot Koning Willem I waardoor Nederland een onafhankelijke monarchie werd.
- Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Misschien wel bekend bij jou, want het is Artikel 1 uit onze Grondwet dat in 1848 een grote wijziging kreeg. De Koning (Willem II toen) had vanaf toen minder voor het zeggen, want het Kabinet en de regering kregen deze taken toegewezen. - Wist je dat het Koninklijk Huis gebruik maakt van 7 residenties? We kennen allemaal Huis ten Bosch en het Koninklijke Paleis op de Dam, maar er zijn er meer, zoals Paleis Het Loo in Apeldoorn.
- Willem Alexander tekende de Akte van Abdicatie op 30 april 2013 in het Koninklijk Paleis te Amsterdam, waar ik overigens op de Dam stond. Vanaf dat moment is Willempie de Koning en is Beatrix terug Prinses.

7 feitjes vol met informatie over het verleden welke we in het heden nog altijd mee bepalen. Lang leve de monarchie en ook lang leve Willem Alexander! Gefeliciteerd.
Meer over de geschiedenis van Nederland is te vinden in de Canon van Nederland. Afbeelding van annca via Pixabay