Lijst van ontspannende activiteiten, met keuzekaart

Via de gemeente heb ik een beschikking gekregen voor begeleiding. Deze begeleiding ontvang ik al enige tijd waarbij we de komende maanden gaan afbouwen tot nul. Dat vind ik een fijn idee, want hoewel ik het ga missen om met een coach te praten, geeft het ook voldoening. In de gesprekken gaat het vaak over hoe ik mij kan ontspannen. Aan het einde van sommige dagen voelt het alsof mijn vingers, armen, benen pijn doen. En mijn schouderbladen en nek zijn vastgeschroefd. Op Instagram plaatste ik hierover het gedicht ‘Ingebouwde spinnetjes’. Voor mijn volgende coachingssessie schrijf ik daarom dit artikel met een lijst van ontspannende activiteiten. Zodat ik kan kiezen wanneer dat nodig is. 

Ontspannende activiteiten op een rij:

Eerder heb je al kunnen lezen dat in mijn agenda elke dag een halfuurtje staat om te ontspannen. Dit staat standaard gepland na het avondeten. Even lekker niets doen en op de bank zitten om uit te buiken. Maar als dat het enige is waardoor ik zou kunnen ontspannen, blijft het niet lang werken. Vandaar een aantal punten:

 • Door mij op de bank te nestelen met boek, neem ik een andere houding aan. Lezen wordt daardoor een stuk plezieriger. Ook voor mijn gedachten, want die verplaatsen zich naar een andere wereld. 
 • Iedere week houd ik mij één avond bezig met spirituele zaken. Een beetje zweverig, maar ik doe een tarotlegging, lees maankaarten en staar oneindig in de vlammetjes van waxinelichtjes. 
 • Het is niet mijn favoriete ding. Douchen. Het is echter wel een fijne manier om oude energie in het lichaam op te ruimen. Met muziek en onder waterstralen zitten om de spieren rust te gunnen. 
 • De hele dag blijven zitten op de bureaustoel is niet goed. Ik maak graag een wandeling en dan het liefste in een groene omgeving. Fijn naar de vogeltjes luisteren en genieten van al het groen.
 • Meer aandacht zou ik moeten besteden aan tekenen en andere creatieve uitlatingen. Vaker heb ik al geschreven dat ik met veel voldoening plattegrondjes van eigen stadjes teken. Het is heerlijk om er helemaal in weg te kunnen duiken. 
 • Een aantal objecten trekken steeds meer mijn aandacht. Het begon met het sparen van beeldjes in de vorm van uilen en daar kwamen edelstenen bij. Sinds korte tijd liggen er in een bakje theelepeltjes met de wapens van Arnhem en Gelderland, en vallen er steeds meer postzegels met uilen erop in de brievenbus. Een leuke nieuwe hobby waar ik heel veel tijd (en geld) in kan stoppen. 
 • Er is nog iets voor deze lijst met ontspannende activiteiten en dat is luisteren. Daarmee bedoel ik muziek via Spotify of luisteren naar een boek met Storytel. ‘s Avonds is het een fijne manier om in slaap te vallen, maar ook voor een rustig begin van de dag luister ik graag. 

De keuzekaart

Op welk moment kan ik het beste welke ontspannende activiteit kiezen? Dat is nog wel eens een uitdaging. Aanvullend is deze kaart een herinnering om goed voor mezelf te zorgen en niet enkel aan de laptop gekluisterd te zitten. Het is ook fijn om uit de dag te halen wat er in zit. Ik hoop dat deze keuzekaart mij gaat helpen om de dagen diverse richtingen te geven.
Voor jou heb ik een eigen invulbare kaart gemaakt. Wellicht kun je het gebruiken. 

lijst van ontspannende activiteiten

Dit artikel is geschreven als geheugensteun voor mijzelf.
Foto door Alice Hampson op Unsplash

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

3 Comments

 1. Ik maak dagelijks een wandeling met de hond voor ontspanning

  • Claire schreef:

   Wat een fijne reminder! Ik mediteer dagelijks en de natuur zorgt ook voor zooooo veel ontspanning. Net zoals groen in huis, edelstenen, dieren en veel meer.

 2. Mandy schreef:

  Wow, we hebben precies dezelfde dingen! Wat eng. Ik ben dan nog niet zo heel erg actief bezig met tarot maar ik ben me er aan in het verdiepen. Ik lees graag, heb ook veel edelstenen, loop graag een rondje, ik ben creatief bezig en ik moet mezelf bijna elke dag de douche in slepen maar als ik er onder sta wil ik er niet meer onderweg, grappig dat we zo overeen komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *