De spelletjes voor het meeste plezier | Leuke Lijstjes

Het doel is om alle kinderen met een lach naar huis te laten gaan. Aan het einde van 2019 ben ik zes jaar beverleiding bij scouting en ik denk nog niet aan stoppen. Elke zaterdag ben ik blij dat ik onderdeel mag zijn van een vereniging die zo dicht bij de kinderen staat. Met een leeftijd tussen de vijf en zeven jaar worden er veel spelletjes gespeeld. Daarom leek het mij leuk om een overzicht te geven van vijf spelletjes waar ik zelf ook graag aan meedoe. Heb jij jonge kinderen en nog wat inspiratie nodig? Gebruik het goed.

Top vijf meest plezierige spelletjes

Hoepel op

Recent hebben wij dit spel ontdekt. Op het terrein liggen hoepels verspreid waarin de kinderen gaan staan. Twee kinderen hebben geen hoepel, want één is de tikker en de ander moet rennen. Degene die rent mag naar een hoepel rennen en ‘Hoepel op’ zeggen om gebruik te maken van dat exemplaar. Het kind dat de hoepel verlaat, wordt dan achterna gezeten door de tikker.

Dit spel kan een grote chaos worden als er te weinig hoepels zijn. Hoepel op zorgt wel voor veel plezier, want je ziet de kinderen genieten om de ander te mogen laten rennen.

Bakboord en stuurboord

Lange tijd is dit één van mijn favoriete spellen geweest. In Hotsjietonia wonen een broer en zus op een boot. Het spel bakboord en stuurboord is simpel en doeltreffend. De kinderen moeten nadenken en nadoen. Dit spel gaat om het geven van commando’s, want zo werkt dat op een schip. De opdrachten die wij kennen, zijn als volgt:

 • Ren naar bakboord.
 • Ren naar stuurboord.
 • Klim in de mast.
 • Hijs de zeilen!
 • Roer het pannenkoekenbeslag.
 • Schrob het dek schoon.
 • Veeg de viezigheid weg.
 • Bom over!

Water, spons en vuur

Dit kan soms een moeilijk spelletje zijn, want hier zit een logica achter. Er zijn drie gekleurde kaarten waarvan elk kind er eentje krijgt. Blauw voor water, geel voor spons en rood voor vuur. Dit kun je zien als een cirkel, want elke kleur kan een andere aftikken. Het spel is leuk als er meer vaart in zit. Wanneer een kind getikt is, geven ze de kaarten af bij de spelleiding en krijgen ze een nieuwe.

Kubb

10 blokjes, 12 estafettestokjes en een Koning. In twee teams spelen de bevers de vijf blokjes van het andere team weg. Dit doen zij door met de estafettestokjes de blokjes van het andere team omver te werpen, maar de Koning mag nog niet geraakt worden. Als er iets wordt omgegooid dan mag dit blokje door een kind worden teruggegooid in het andere veld. Wel zo dicht mogelijk bij de lijn natuurlijk, want anders moet je verder gooien. Als allerlaatste mag het team dat winnende is de Koning omgooien.

Dit spel komt uit Zweden en wordt steeds populairder. Het is simpel en gemakkelijk, omdat er weinig spelregels zijn. De belangrijkste regel is natuurlijk oppassen waar en hoe je gooit. Kubb is voor weinig te koop bij de Action.

Touwtrekken

In twee teams of leiding tegen de bevers. Oeh dan faal je als leidingteam hoor. Als er aan de andere kant tien kinderen aan het touw trekken, lig je zo tegen de grond. Probeer het zelf maar eens 😉

Met welke spelletjes speel jij mee?

Plezierige spelletjes

Afbeelding van modi74 via Pixabay

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

 1. Mandy schreef:

  Wat een leuke blog! Ik zou mee doen met hoepel op, leuke spellen

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind ze allemaal erg leuk klinken. Wat ik er mooi aan vind is dat ze uitnodigen tot bewegen en dat er weinig voor nodig hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *