Top drie voor Froukje | Leuke Lijstjes

Het afgelopen jaar werd ze behoorlijk bekend en haalde ze zelfs het nieuws. Met een clip die afspeelt in een crematorium waarin ze tongzoent met een andere vrouw. Eind oktober zou ik haar, samen met mijn beste vriendin, live zien in Groningen. Maar dat ging helaas niet door. Net zoals dat de meeste artiesten geen optredens konden verzorgen. Ze heeft miljoenen streams op Spotify en YouTube waarbij ‘Ik Wil Dansen’ eruit springt. Ik deel mijn top drie voor Froukje. Welke nummers vind ik leukst, best of hebben de mooiste betekenissen? Je leest het hieronder.

Top drie voor Froukje

 • Ik Wil Dansen is het tweede nummer van Froukje. Het ritme zorgt ervoor dat je al snel gaat meezingen. De tekst is er onomwonden geschikt voor. De songtekst heb ik gelezen en het eerste wat me nu opvalt, is dat het een verhaal vertelt. Een verhaal waarin eenzaamheid in het geheel aan de orde wordt gebracht. De onzekerheid, de lege avonden in deze periode en niet zweten tijdens het uitgaan. Je voelt het vastgeklemde gevoel ook in de clip.

Je kan het leven niet herkansen

Vanavond moet ik dansen, vanavond moet ik dansen

Froukje Veenstra
 • Groter Dan Ik was het debuut. Froukje vraagt in dit nummer aandacht voor de klimaatcrisis. Als je het aan mij vraagt, had ze daarmee een boodschap die je in de kern dient te raken. Het vuurwerk en het tikken van de tijd, want de aarde warmt zich op. En de politiek sluit zijn ogen daarvoor. Dat mag niet, want mijn generatie en ook zeker die nog volgen, krijgen daar de meeste last van. Ga zo door Froukje!

En we zijn met steeds meer en we willen steeds meer

Wie het kleine niet eert is het grote niet weert

Froukje Veenstra
 • 17 staat op nummer één in mijn top drie voor Froukje. Dit nummer is rustiger, maar door de tekst is het mijn favoriet. Ik hoor erin dat het gaat om denken aan een ander. De ander. Aan iemand waar je graag bij in de buurt wilt zijn, maar het is toch onzeker of dat echt waarheid wordt. Zeventiendagenlang aan iemand denken kan je echt gek maken. En Froukje weet het. Luister op Youtube naar 17.

Ik schrijf je al zeventien dagen en hopelijk blijf je, blijf je

Froukje Veenstra

Meer nummers

Tenslotte waren dit mijn top drie nummers van Froukje. Ik hoop dat je dit een leuk artikel vond, want dat vond ik namelijk wel. Andere nummers van Froukje zijn Onbezonnen, Heb ik dat gezegd?, Niets Tussen en ook het allernieuwste nummer is Een Teken.


Lees ook: Kerstmuziek van Nederlandse artiesten

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

3 Comments

 1. Ilona Wielinga schreef:

  Jaaa, Froukje! Leuk leuk

 2. Sorata schreef:

  Froukje kende ik nog niet! Soms hou ik wel van dansen..

 3. Tessa schreef:

  Ik moet bekennen: ik ken heel Froukje niet. Nu is hou ik vooral van rock en blues uit de jaren ’60 en ’70 Waarschijnlijk licht het daaraan dat ik haar niet ken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *