Written by 06:00 Leuke Lijstjes • 8 Comments

Vijf makkelijke gerechten voor wanneer je niet wilt koken

Vijf makkelijke gerechten

Bijna iedereen die koken moet, heeft daar één dag in de week echt geen zin in. Het is dan ook ideaal om recepten in huis te hebben liggen die je gewoon kan maken. Zonder dat je daar al teveel inspanning voor moet verrichten. Het is bij mij vaak de donderdag. Dan heb ik de hele dag gewerkt en wil ik graag even snel in de koken moeten zijn voor het avondeten. Vaak pak ik een gerecht uit de vriezer, maar ik heb een paar gerechten die snel te maken zijn. In dit artikel dan ook vijf makkelijke gerechten voor wanneer je niet wilt koken.

Pitabroodjes uit de oven

Waarbij ik als eerste begin met pitabroodjes uit de oven. Alles wat er in je koelkast ligt, kun je er op kwijt. Eerst een laagje van tomatensaus met daarop groenten die je nog in je koelkast hebt liggen. Zo’n warm pitabroodje wordt dan net een pizza. Je kunt ervanalles op kwijt. Ook leuk als je van oude groenten af moet. Ik denk aan courgette, paprika, prei, een uitje erbij en wat kruiden. Zelfs stukjes appel zouden kunnen. Ongeveer tien minuutjes in de oven en je bent klaar.

Lees meer: Vier favoriete recepten met rijst

Sperziebonen met slavink en aardappeltjes basilicum

Het is echt niet moeilijk en het vergt goede timing en een ruime pan, want je kunt een avg’tje ook maken in één enkele pan. Een beetje olie in de pan waarin je begint met de aardappeltjes bakken, want deze moeten vaak het langst. Gevolgd door een slavink die je aan alle zijden bakt. Na een paar minuten husselen kunnen de sperziebonen erbij. Daar schenk je een eetlepel ketjap kanis over. Wat vervolgens aardig gaat sissen. Een beetje basilicum over de aardappeltjes en de tafel kan worden gedekt.

Speklapjes met kurkumarijst

Kook de rijst, zoals je dit normaal ook zou doen. Tegelijkertijd bak je in de pan speklapjes en snij je groenten, zoals ui, tomaat, paprika en courgette. De blokjes van deze groenten bak je met de speklapjes mee wanneer deze bijna bruin zijn. Voeg er gerust een lepel tomatenketchup bij. Bij de rijst kun je kruiden toevoegen, zoals kurkuma om er een stevigere smaak aan te geven. Als de rijst klaar is om opgeschept te worden, veeg je alles bij elkaar op een bord.

Lees meer: 5 gerechten die ik heb gemaakt

Kippenblokjes met groentesaus

Wie weet heb je nog wel een beetje rijst of aardappels over. Daar kun je dit gerecht goed bij maken. Het eerste om te doen is het bakken van de kippenblokjes. In de lengte van een vingerkootje en dan sissend in de pan. Geregeld omdraaien, zodat alle kantjes mooi bruin worden. Vervolgens kunnen de gesneden groenten erbij. Eigenlijk kun je hiervoor alles gebruiken. Bijvoorbeeld courgette, venkel, uitjes, aubergine, maar ook witlof. Een beetje aanbakken samen met de kip waarna je dit in zijn geheel in de tomatenfrito opneemt. Lekker om te serveren bij gebakken aardappeltjes of rijst.

Visstick en plastic verpakkingen

Een lekker visje ontbreekt hier eigenlijk nog. Ja, dat is echt te makkelijk en klaar binnen tien minuten. Je hebt een pan met krieltjes. Een pan om de vissticks in te bakken en een kom voor de salade. Maar als je geen zin hebt om zelf een salade te maken, dan kun je een pakje rauwkost nemen voor de groente. Alleen jammer dat dat in plastic is verpakt. Wist je trouwens dat we gemiddeld 7 plastic verpakkingen per dag openmaken?

Handig is het wel om in huis te hebben wat je voor deze gerechten nodig hebt, maar het meeste staat vast op je standaard boodschappenlijstje. Mag ik hopen toch. Je kunt oneindig in combinaties variëren. Ook dat maakt het fijn. De speklapjes is voor mij de ultieme favoriet uit deze vijf makkelijke gerechten. Welk gerecht maak jij graag wanneer je weinig tijd hebt?

Uitgelichte afbeelding door Piero Istrice op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Close