Wie is er niet groot geworden met brood?

Ontbijt uit de frituur kan echt niet. De bamihapjes en bakjes friet wil ik beperken tot een minimum. Wat ik eet ’s ochtends? Brood, want wie is daar niet groot mee geworden. Een boterham met hagelslag, pasta of een plak ham. Op de bank naar de televisie kijken met een netjes doormidden gesneden boterham. Ik keek als kind naar Telekids terwijl het ontbijt nu wordt gegeten met het journaal. Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft in 2018 laten weten hoe Nederlanders over brood denken. Het blijkt dat 74% brood ziet als nationaal erfgoed. Niet geheel verwonderlijk als je (bijna) iedere dag een paar sneeën eet. Mijn opa bakte voor zijn brooddag zijn brood zelf.

Makkelijk recept

Ingrediënten van brood kan iedereen opnoemen. Meel, water, gist en een snufje zout. Daarmee is brood het makkelijkste recept. Toch vraag ik me af of het echt zo gemakkelijk is. De verhoudingen moeten kloppen, want anders krijg je zomaar een ander soort brood. Mijn favoriete brood is moutbruin. In het dorp waar ik vandaan kom is dit slecht in één winkel verkrijgbaar. Ik zou het heel cool vinden om zelf mijn eigen brood te kunnen bakken. Zeker als het lekker vers gemaakt is. Bij het ontbijt een plak snijden van een brood waar je zelf aan hebt gewerkt. Dat is pas zelfredzaamheid.

Wie is er niet groot geworden met brood?

Een brood bakt zich niet vanzelf. Een broodbakmachine kopen is daarom een vereiste. Er zijn veel verschillende soorten en maten. Daarbij horen ook andere prijzen. Goedkoop is vaak een duurkoop. Ik zou daarom een machine kiezen uit de gemiddelde prijscategorie. Er zijn modellen waarbij je enkel vers deeg laat rijzen en bakken, maar er zijn ook broodbakmachines die de ingrediënten mixen. Deze machines kun je instellen op een programma. Bijvoorbeeld het programma voor bruin brood of krentenbrood. Ingrediënten erin en de machine doet voor je het werk. Door de timer in te stellen kan de machine ’s nachts gaan draaien waardoor je ’s ochtends vers brood hebt.

Hobby van mijn opa

Ik ruik en proef het versgebakken brood al bij het schrijven. Jij ook? Binnenkort ga ik de oude broodbakmachine van mijn opa ophalen. Waarbij het de grote vraag is of deze het nog doet. Dan ga ik met liefde proberen om een volwaardig brood te laten verschijnen. Wie is er niet groot geworden met brood? Precies. Het hoort bij Nederland en de culturele waarde daarvan dienen we te beschermen. Daarom dat ik de hobby van mijn opa wil gaan proberen.

Heb jij weleens zelf brood gebakken?

Uitgelichte afbeelding door Mae Mu op Unsplash.
Dit artikel is geschreven voor een samenwerking.

No votes yet.
Please wait...

4 Comments

 1. Ria schreef:

  Ja, ik heb zelf brood gebakken. Met de hand! Enorm goede work out, kan ik wel zeggen. En het voelt goed, als je het eet, maar wát een werk. Dat was nog voor d broodbakmachines, trouwens.

  Zelf heb ik ook wel eens gedacht over een broodbakmachine, maar eigenlijk hebben wij geen ruimte meer in de keuken voor nóg een groot apparaat. En ik ken verschillende mensen, die na verloop van tijd toch maar weer brood gingen kopen. Zelf hebben wij een heerlijke bakker in de wijk. Daar hoef ik geen broodbakmachine voor.

  (mijn ouders gingen lange tijd maandenlang naar Spanje en namen zo’n machine mee, omdat ze ons Nederlandse brood misten)

  Maar leuk, succes met je machine. Altijd handig als je er één kunt krijgen.

 2. Felice schreef:

  Ik heb ook een broodbakmachine. Wel een hele goede, maar 2dehands gekocht op marktplaats. Voor ik naar Parijs ging bakte ik zeker 2 x per week brood. Nu ik terug ben gga ik dat weer doen. Maar één ding heb ik in Parijs geleerd: niets is zo lekker als warm knapperig stokbrood!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *