Goed Nederlands schrijven is moeilijk, maar zonder komma’s en punten wordt het lezen moeilijk.

Schrijf wat jij wilt!
Een hele belangrijke en soms ook moeilijke stap. Want, wat wil je precies schrijven? Ga op onderzoek uit. Kijk in kranten, in magazines of op andere blogs en vind wat jij leuk lijkt om te schrijven. Schrijf vanuit je eigen gevoel. Jij bent de eerste die het werk leest. Dan wil je toch dat het lekker loopt?
Denk in kopjes
Mij geeft het een fijn gevoel om de tekst in kopjes onder te delen. Zo kan ik me focussen op een bepaald gebied. Ikzelf deel mijn tekst in, in drie alinea’s. Voor mij werkt dat prettig. Eigenlijk maak ik dus drie afzonderlijke deelvragen, waarbij het einde wordt samengevoegd met het begin.
De cirkel rond
De derde schrijftip gaat over het samenvoegen. Uiteindelijk moet de cirkel rond worden gemaakt. Het maakt niet uit hoe dit wordt gedaan. Als de nacht maar opgevolgd wordt door de dag. Het is belangrijk om de cirkel te maken. Dit zorgt voor logica en een compleet gezicht van je tekst.
Eén onderwerp
Behandel in je column of blog maar één onderwerp. Wat ik heb geleerd, is dat je alle onderwerpen kunt pakken voor een artikel. Het hoeft alleen maar over een kleur te gaan. Alleen dat gegeven is nodig om tien verschillende artikelen te kunnen schrijven. Ik werk vanuit een titel. In mijn notities staat een heel lijstje met mogelijke namen voor columns. Wanneer ik ga schrijven, kies ik er hier één uit.
Kort en krachtig
Je kunt om dingen heen gaan draaien, maar dat levert vaak niets op. Probeer zo kort en krachtig mogelijk je zinnen op papier te zetten. En laat het oude vrouwtje van de buurvrouw achterwege. Dat is niet belangrijk.
Laat het zien! 
Misschien wel het meest moeilijke van het schrijven. Het mooiste is als je je teksten zo kunt schrijven, dat je lezers het gevoel hebben dat ze erbij zijn. Een klein voorbeeld:

  • De Jongen loopt over grindpad.
  • Het grind knarst hard onder de grote schoenen van De Jongen.

Steel en maak het eigen
Je hoeft niet alles te bedenken voor een leuk en creatief verhaal. Inspiratie mag je best ‘jatten’ van anderen. Het is de manier waarop je het verwerkt in je eigen creatie. Letterlijk overnemen van de tekst mag uiteraard niet wegens copyright.