Written by 07:00 Tips & Nederlands • 2 Comments

Tips & Nederlands – Het schrijven van woordcombinaties

In deze nieuwe categorie besteed ik aandacht aan onze eigen taal. Vaak zie ik bij bloggers dezelfde fouten langskomen. Soms kriebelt het dan in mij om er iets over te zeggen. Maar iets weerhoudt mij daarvan. In deze nieuwe categorie geef ik korte lesjes Nederlands en geef ik tips voor je artikelen.

Niet lang heb ik hoeven nadenken welk onderwerp ik zou kiezen voor deze eerste editie van Tips & Nederlands. Het valt mij namelijk op dat veel mensen woorden in stukken hakken. Enkele voorbeelden die ik in blogs las, waren: brush pennen, dit maal, Sinterklaas viering, pindakaas smaak en open haard. Waarschijnlijk voel je hem al aankomen. Je kan hier woordencombinaties van maken. Alle bovengenoemde woorden schrijf je aan elkaar vast. Het worden dus brushpennen die je hebt gekregen tijdens de Sinterklaasviering, omdat de cadeau-ideeën op waren. En het ontbijt van deze ochtend was een broodje met pindakaassmaak die je hebt opgegeten voor de openhaard. Tada! Zo moeilijk is het toch niet?

Hoe weet je of je twee woorden aan elkaar schrijft?

Zelfstandige naamwoorden kun je eigenlijk altijd aan elkaar plakken. Als dit normale woorden zijn en geen namen. Ik zal in een aantal zinnen dit proberen duidelijk te maken.

Het nieuwe jaar is voor veel feestbeesten goed begonnen.

Het vuurwerk wordt opgeruimd door speciale schoonmaakeenheden.

De kaasplakken blijven plakken aan de verpakking.

Je ziet dat de woorden feestbeesten, vuurwerk, schoonmaakeenheden en kaasplakken aan elkaar worden geschreven. In de Nederlandse taal is het mogelijk om woorden zo lang mogelijk te maken. Zo kun je ook woorden krijgen als: aansprakelijkheidswaarde-vaststellingsveranderingen en producentenaansprakelijkheidsverplichtingen.

In de Engelse taal is het echter niet gebruikelijk om woordencombinaties te maken.

Voor deze blogpost heb ik een beetje hulp gehad van Onze Taal. Wat is jouw laatst geschreven woordcombinatie?

Woordcombinaties

No votes yet.
Please wait...
Close