Written by 07:00 Tips & Nederlands • One Comment

Tips & Nederlands – Bezittelijke s: ‘s of +s

In deze categorie besteed ik aandacht aan onze eigen taal. Vaak zie ik bij bloggers dezelfde fouten langskomen. Soms kriebelt het dan in mij om er iets over te zeggen. Maar iets weerhoudt mij daarvan. In deze nieuwe categorie geef ik korte lesjes Nederlands en geef ik tips voor je artikelen.

Dit is best een moeilijke. Dat geef ik toe. Ik heb zelf dingen moeten opzoeken hoe je het precies schrijft. Op de site van Onze Taal geven ze een mooie uitleg over deze taalkwestie.

De s die we eraan plakken geeft aan dat iets van iemand is. Het maakt dat we eruit kunnen opmaak dat iets bezittelijk is. Bijvoorbeeld: MCs blog. Volgens de officiële spelling hoef je geen apostrof te gebruiken. Deze wordt alleen gebruikt als het de klank van de laatste letter zou veranderen. Een voorbeeld hiervan is: Anna’s pen. Als de apostrof er niet zou staan, dan zou het net lijken of die pen van een ananas is.

Natuurlijk is het de Nederlandse taal, dus zijn er ook uitzondering. Hieronder even alle regels op een rijtje.

  • Je plaatst de s rechtstreeks aan het woord in de meeste gevallen.
  • Je plaatst een apostrof voor de s als deze de klank veranderd. Dit is voornamelijk bij de medeklinkers a, i, o, u en y of op een e die als een dubbele klinkt (ee).
    Bijvoorbeeld: Milo’s schrift
  • Na een dubbele klinker of een tweeklank plaats je de s rechtstreeks aan het woord.
    Bijvoorbeeld: Spui’s rumoer
  • Bij een sisklank aan het einde schrijf je wel een apostrof, maar geen s.
    Bijvoorbeeld: Sas’ werk

Notitie: een apostrof gebruiken mag wel degelijk. Onze Taal schrijft dat dit de leesvaardigheid van de tekst vergroot. Daar ben ik het alleen maar met hen eens.

Woordcombinaties (1)

 

No votes yet.
Please wait...
Close