Autisme #2 | Mijn typische autistische trekjes

MC Kleuver/ februari 10, 2018/ Uncategorized/ 13 comments

Veel mensen waren geïnteresseerd in mijn typische autistische trekjes. De eerste editie ging over niet ‘s ochtends douchen, terugleggen op dezelfde plek en alles op willen schrijven. Sommigen herkende een trek wel. Een ander totaal niet. Dit zijn mijn eigen trekjes die met een flauw gezicht aan autisme verbonden kunnen zijn. In dit artikel deel ik weer drie andere trekjes die bij mij horen.

Autistische trekjes heeft hoogstwaarschijnlijk iedereen. Vandaag lees je deel twee van deze trekjes.

Nummer 1: Meerdere exemplaren kopen

Als ik iets zie, dan koop ik hiervan graag meerdere exemplaren. Waarschijnlijk gewoon voor de zekerheid. Ik ben echt niet koopziek. De bankrekening zit namelijk meestal potdicht. Daar kom ik graag niet bij. Ik zie het banksaldo graag groeien. Maar bij pennen of notitieboekjes koop ik er graag meerdere.

Nummer 2: Bijgeluiden

Op de middelbare school ging er niets langs mij heen. Ik kon alles horen wat er in het lokaal werd gezegd. Ik heb last van bijgeluiden. Bijvoorbeeld van de ambulance die met de sirenes aan over de weg raast. Wanneer dit gebeurd, kan ik mij zeer moeilijk concentreren. Wanneer ik in gesprek ben en mensen om mij heen praten ook. Dan zal ik proberen om hun gesprek in kaart te brengen. Ik ben dan totaal niet met mijn eigen gesprek bezig.

diz-play-31367.jpg

Nummer 3: Licht

Eigenlijk is dit hetzelfde verhaal als nummer twee. Zojuist heb ik de bureaulamp verdraaid zodat het licht niet rechtstreeks naar mij toeschijnt. Nu is het licht gericht op de muur. Zo licht het tevens mooi op. Licht is iets wat mij mateloos kan irriteren. Een paar voorbeelden:

 • Een lantaarnpaal die precies mijn tentje verlicht op vakantie = niet kunnen slapen.
 • Een lamp die ongelooflijk knippert zorgt voor een soort kortsluiting. Geen concentratie meer mogelijk
 • Licht van koplampen komt bij mij extra fel binnen. Dat is ook geen pretje.

Nu lijkt het net of ik alleen maar loop te klagen. Dat is echt niet zo hoor. Ik zit graag te werken in een verlichte ruimte. Dat donkere trekt mij niet zo.

Bij dit artikel hoort weer een vraag. Werk jij liever in een verlichte ruimte of mogen van jou de lampen uitblijven? 

Photo by Diz Play on Unsplash

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Share this Post

About MC Kleuver

Sinds 2016 schrijft MC Kleuver elke week een column over wat hem bezighoudt. Daarnaast schrijft hij gedichten en is zijn eerste gedichtenbundel uitgebracht in 2018. De belangrijkste onderwerpen op deze blog zijn: autisme, boeken, edelstenen, natuur, geluk en Gelderland.

13 Comments

 1. Ik heb in huis veel dimmers en die gebruik ik graag. Ik had laatst een lamp gekocht online, maar die heb ik meteen teruggestuurd omdat daar veel te veel licht vanaf kwam

 2. Grappig. Jij noemt ze autistische trekjes en ik noem ze mijn kleine ergernisjes. Het is maar hoe je het bekijkt, zou mijn moeder zeggen! 😉

 3. Dat van de pennen en notitieboekjes is zoooo herkenbaar

 4. Denk niet dat dit echt autistisch te noemen is dan zou de halve wereld het ook wel zijn. Ik ken mensen met autisme wat echt wat anders is in mijn ogen.

  1. Licht en geluid hebben zeker een andere werking bij mensen met autisme. Wij zijn daar veel gevoeliger voor 🙂

 5. LOL. Ik heb soms ook de neiging om meteen maar meerdere exemplaren te kopen. Zeker als ik ergens blij mee ben. Zoals rokjes en vestjes bij de Hema.

 6. Ik blijf het gek vinden, hoeveel autisme-trekken er overeenkomen met karkateristieken van PTSS. Mijn stiefbroer heeft autisme en in PTSS… de overeenkomsten komen vooral verder uit zekerheid willen en voorspelbaarheid, maar ook aan de gevoeligheid van prikkels (waaronder het licht)

  Ik heb dat al meermaals gedacht en ik blijf het denken, ik scoor ook behoorlijk hoog op autimstetesten en toch is bij mij allemaal pure PTSS

 7. Dat van meerdere exemplaren kopen is voor mij erg herkenbaar, ik doe dat met bijna alles wat ik leuk/mooi of fijn vind x

 8. Wat heb je het duidelijk en mooi neergezet en omschreven. Ik denk dat het goed is dat mensen dit zo lezen van iemand uit ervaring.

 9. Toch wel een beetje herkenbaar hoor
  Iedereen heeft wel zijn dingetjes 😉

 10. Ik werk liever in een verlichte ruimte en kan me ook storen aan bv. flikkerend licht. Bepaalde dingen durf ik ook in meerdere stukken te kopen, maar dan wel in andere kleurtjes.

 11. Die problemen met licht komen mij zo bekend voor! Thuis op straat staat ook zo’n lantaarnpaal die schijnt net naast ons gordijn recht op mijn ogen … grrrrrr

 12. Pingback: Autisme #3 | Mijn typische autistische trekjes – MC Kleuver Blog

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*