De Jongen | #24 De Jongen en zijn eerste werkdag

MC Kleuver/ augustus 14, 2017/ Uncategorized/ 10 comments

Er klonk geratel op de trap. De jongen luisterde aandachtig en vervolgde zijn weg naar boven. Hij keek om, maar zag niks. Opeens bewoog de trap en kwam Eban vanzelf boven. Hij hoefde er niets voor te doen. Eban stapte de trap af en de trap stopte met bewegen. De jongen keek nog een keer om en liep toen verder. Hij was op de tweede verdieping en liep de hoek om, de gang in. Hij kwam een kamer binnen met sop en mop en keek. In de kamer stonden tegen de wanden, glazen vitrines met munten erin. Belladonna kwam de kamer binnen en zei even niets. Ze ging naast de jongen staan en gaf hem hijgend de sleutel. ‘Hier heb je de sleutel Eban! Is makkelijker open maken. Haha.’ Eban lachte hartelijk en pakte de sleutel aan. Deed de deur van een vitrine open, Belladonna gaf hem een klopje op zijn rug en liep de kamer uit. ‘En we dansen de samba! Ja, we dansen de samba!’, zong Eban luid. Hij pakte een muntje een doek en poetste het muntje op. Toen was het volgende muntje aan de beurt en weer de volgende, volgende, etc.
Er liepen bezoekers van het museum door de gang en ze sloegen de muntenkamer over. Eban was nog steeds muntjes aan het poetsen. ‘Ik lijk wel Donald Duck, die loopt ook altijd munten te poetsen.’, zei de jongen tegen zichzelf. Hij deed de vitrine weer op slot en ging naar de volgende. De munten waren oud en stamden uit de 13de eeuw. Hij poetste ze op en legden de munten weer in de kast. Hij had al veel gouden en zilveren munten gezien en af en toe kwam er een bronzen langs. Eban bekeek af en toe een munt die hij interessant vond. Daar stond dan bijvoorbeeld een naam, plaats of een datum bij. Hij had al een munt gezien uit 1282, 1370 en 1461. De meesten hadden als plaatsnaam Arnhem ingegraveerd staan. Hij haalde de munten van de glazen plank af en maakte deze schoon.
De jongen begon aan de derde vitrine. Deze vitrine bevatte een zevental munten en een graal. De munten waren allemaal van zilver en de graal van goud. De jongen maakte de eerste drie netjes schoon en legde ze terug. Eban pakte het vierde muntje. De lampen begonnen te knipperen en het muntje begon op te lichten. Zorgvuldig bekeek de jongen en zag dat het oude groezelige muntje de schilfers afstootte en de tekst liet vervagen. Het werd donker in de kamer en achter Eban kwam een glazen stolp uit de tafel zetten. Door het lampje onder de stolp werd de kamer minimaal verlicht. Op de gang klonk nog steeds geroezemoes. In de muntenkamer was het echter stil. Eban keek naar het muntje. Er was een tekst ingegraveerd: Familie Van Bunder, 1584. Eban keek op de achterkant van het muntje en tuurde. Er verscheen langzaam met de hand geschreven nieuwe tekst. Arnhem. Het muntje begon weer licht te geven. Eban legde het voorzichtig op tafel en verplaatste de stolp. Het licht verandere van wit naar geel en Eban legde het muntje op het plateautje. De stolp ging er weer overheen. Het werd snel pikkedonker in de kamer en even snel verscheen er een lichtgevend schermpje in de lucht, als een soort filmpje. Hij zag mensen in zwarte gewaden bij mooi weer met dolken, messen en andere gereedschappen. ‘Sant Pere Pescador.’, zei Eban zacht in de kamer. Gefascineerd bleef hij kijken. Er verscheen een lange man met zwart haar, een snor en een baard. Hij heeft een wandelstok vast en iets wat lijkt op een toverstok. Langzaam verdween de stolp weer in de tafel en gingen de lampen weer aan. ‘Je werkdag zit erop voor vandaag Eban!’, zei Christophe, de baas van het museum en bewoner van Kasteel Mechelvieurt. Hij liep naar de vitrine die Eban als eerst had schoongemaakt en keek goedkeurend. ‘Goed werk, Eban.’, zei hij met een lach op zijn gezicht. Ze liepen samen naar de uitgang. Christophe Ossenberg  zei een hoop op die wandeltocht. Eban was alleen maar in gedachten bezig. Druk nadenkend over wat hij had gezien.
De Jongen (13)

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Share this Post

About MC Kleuver

Sinds 2016 schrijft MC Kleuver elke week een column over wat hem bezighoudt. Daarnaast schrijft hij gedichten en is zijn eerste gedichtenbundel uitgebracht in 2018. De belangrijkste onderwerpen op deze blog zijn: autisme, boeken, edelstenen, natuur, geluk en Gelderland.

10 Comments

 1. In Arnhem ben ik geboren ….
  Vriendelijke groet,

 2. Oe wat een spannend fragment! Xxx

 3. Spannend verhaal! Ik ben benieuwd of het nog verder gaat

  1. Er liggen in totaal 156 delen klaar! Dus we kunnen nog even vooruit. Volgende week is het de verjaardag van De Jongen!

   1. Pfoe zoveel delen nog jeetje, super hoor! Dit was erg spannend haha

 4. Spannend! Dit is wel echt een cliffhanger. Ik ben super benieuwd naar de rest!

 5. Wat tof elke keer weer! Kom maar op met de volgende delen!

 6. Wat een spannend artikel zo vroeg in de ochtend (kom net uit bed haha), ben benieuwd naar de rest van het verhaal x

 7. Wat een mooi verhaal ben reuze benieuwd naar de rest…!!

 8. Wat een cliffhanger! Erg spannend! Ben benieuwd na de rest!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*