Written by 07:00 Uncategorized • 19 Comments

De Jongen #54 | De Jongen droomt tijdens de Airborne

Het was zaterdag 5 september, de eerste zaterdag van september en het regende. Het regende niet zo’n klein beetje ook. ‘St. Michaël vind het niet zo leuk vandaag.’ zei Eban tegen Camelia toen ze een heuvel opliepen. Eban en Camelia deden mee met de Airborne Wandeltochten in Oosterbeek. ‘Het is nat en het regent.’ mopperde Eban. ‘En dan moeten we ook nog wachten.’ ‘Niet zo zeuren Eban. Jij wou lopen.’ ‘Sorry schat!’ Ze strompelden achter de voorgaande mensen en wachten totdat de klok 11 uur sloeg. ‘Het defilé gaat beginnen.’ Camelia glimlachte naar hem en ging op haar tenen staan zodat ze de jongen een kus kan geven. De kus van Camelia ontdooide het hart van Eban en hij begon te zingen:

Onder de ca-ca-ca-carolinaberg
Daar stond een jonge jonge jongen met z’n oude pa
Tussen de oude heuvels liep hij heen en weer
En de herten, zwijnen, koeien gingen wild te keer

Onder de ca-ca-ca-carolinaberg
Staat een grote dikke boom met een goede schat
Je trotseert storm, zwervers en een fabeldier
Je weet niet wat je verwachten kan
Dus blijf maar op het goede goede goede pad

Camelia en een paar omstanders klapten voor de jongen en hij boog. Eban kreeg een rood gezicht en pakte Camelia´s hand vast. Hij beefde een beetje. Ze kneep zachtjes in zijn handen en keken elkaar doordringend aan. Ze lachte en zeiden een tijdje niets. ‘Ik zak bijna weg!’ zei Eban fel na een paar kilometer.. Hij stond met zijn Quechua-schoenen in de modder. De lichtbruine modder reikte over de neus van zijn schoenen heen en ook zijn broek zat vol met spetters. ‘Dat gaat er heus wel weer babe. Wees blij dat je die schoenen aanhebt, moet je kijken op wat voor dingen ik loop!’ Eban keek naar de voeten van zijn vriendin die waren opgesloten in dunne, kleine zachte schoenen. Eban en Camelia lachten en ze kusten elkaar innig, terwijl ze midden in de modder stonden. Een groepje jonge meisjes viel over elkaar heen en vielen stuntelend in de modder. ‘Lekker modderbadje aan het nemen?’ riep een jongen van hun leeftijd naar ze. ‘Hahaha!’ Eban kon het niet laten om heel hard te lachen en verschillende anderen lachten met hem mee.

Klik hier voor meer informatie over De Jongen. 

Het was donker door de wolken en het begon weer zachtjes te regenen. De regen drupte op de duizenden wandelaars en de weg ging glooiend omlaag. Een groep Deense mensen marcheerde en zongen een lied, gevolgd door een Engelse groep. De modder veranderde weer in asfalt en het tempo ging omhoog. Veel mensen klopten de modder van zich af en liepen door. De weg liep omlaag en er gebeurde iets raars. Een gele gloed kwam tussen het asfalt omhoog en vormde een soort damp. Eban kon niks meer zien en werd door de damp meegesleurd, tussen de wandelende mensen door, naar de berm. Hij hoorde Camelia nog vaag ‘Eban!’ schreeuwen en toen werd het donker voor zijn ogen.

Het felle zonlicht scheen in Eban’s gezicht en hij moest moeite doen om te kunnen zien waar hij heen ging. Hij zweefde voor iemand uit en zweefde een soort bunker binnen. Hij knalde een paar keer met zijn hoofd tegen de muur aan en viel met een smak op de grond. Hij herkende deze donkere gangen en krabbelde op, zonder om te kijken. Zijn hartslag versnelde en hij voelde het bloed in zijn aderen sneller stromen. Zijn gedachten werkten op topsnelheid. Wat moest hij doen? Zal ik wegrennen en de uitgang zoeken? Hij moest een kamer binnen en voelde een takje tussen zijn schouderwervels, als teken dat hij de kamer binnen moest lopen. ‘Aquí está el chico.’ ‘Muy bien, tráelo.’ Er werd iets tussen zijn ribben gepord en de jongen moest verder lopen. De kamer was wit met een gele streep en het was er verder donker. De ruimte werd verlicht door enkele kandelaars en toortsen aan de muur, die ook een geel/oranje licht verspreidde. Voor de brandende open haard stond een man van bijna 50 jaar in een lange, donkere mantel. Zijn huid was bijna ziekelijk bleek. Hij draaide zich om en de jongen keek in de bleke, bijna witte ogen van Velasquez.

Eban schrok wakker en lag in de berm. Camelia zat naast hem onder een zwarte paraplu en hield hem droog. Alleen was zijn broek nog meer doorweekt en zat het helemaal onder de modder, inclusief zijn sokken. Hij had lopen spartelen met zijn armen en benen. Camelia glimlachte naar hem. ‘Bad dream.’ had Eban naar haar gefluisterd. Mensen dromde zich rond hen om te vragen wat er aan de hand was en werden door Camelia op afstand gehouden.

De jongen stond op, pakte Camelia vast met zijn linkerhand vast en tikte met zijn rechterhand op zijn ring. De gele waas veranderde van kleur en vormde nu een blauwe gloed om Eban en Camelia heen. ‘Huize Zonnebloem!’ schreeuwde Eban. Ze verdwenen in het niets en omstanders keken verbaasd naar de plek waar ze stonden. Camelia had het gevoel alsof ze een tunnel werd ingeperst en een ogenblik later kwamen ze uit de verkeersbuizen die in het kleinste kamertje van Huize Zonnebloem stonden. Ze stormden naar beneden over de trap en Eban gleed bijna uit. ‘Wat is er? Wat is er?’ vroeg Ilona die de gang in was gerend. ‘Hij heeft weer eens een nieuwe droom gehad over SPP!’ gilde Camelia het bijna uit die nog van de trap af kwam gerend. Ilona hield haar handen voor haar mond en duwde de jongen bijna de woonkamer in. ‘Het gaat, het gaat! Doe maar rustig ma!’ schreeuwde Eban bijna om zich verstaanbaar te kunnen maken om over het geschreeuw van Ilona te kunnen komen.

Die avond lag Ilona in bed en voelde zich ongerust. Wat zou Eban hebben meegemaakt? Hij zou toch geen trauma krijgen? Ze sloeg de deken van zich af en een gele nachtjapon werd zichtbaar. Ilona hees zich uit bed en deed de slaapkamerdeur van Eban zachtjes open, de jongen sliep. Op haar tenen tippelde zijn moeder naar hem toe en gaf hem een kus op zijn voorhoofd. Ze deed de deur achter zich dicht en ging weer verder slapen.

De Jongen (21)


De hele serie lezen in één keer? Koop voor €4,50 het hele e-book van De Jongen! Meer informatie is op deze pagina te lezen. 

 

No votes yet.
Please wait...
Close