De Jongen #55 | Ringles no. 4

De jongen was onderweg in een blauwe blouse en donkerblauwe jeans en streek zachtjes door zijn eigen dikke zwarte haren. Zijn bleke gezicht was iets verkleurd door de zon en hij fietste de Lieënlozestraat uit. Eban passeerde de Sokkenweg, Samsonweg en zwaaide even toen hij een paar meter verder Jaade en Izzy naar hem zag zwaaien. ‘Hee Izzy en Jaade, alles goed?’, vroeg hij toen hij dichterbij kwam. ‘Prima hoor’, zei Jaade.  Izzy zei snel: ‘Kom laten we gaan.’ Ze fietsten langs de poortwachter en begroette hen. De poortwachter stak zijn vinger op als begroeting en deed de houten poort achter hen dicht. Het werd avond en dat konden de drie familieleden goed merken.  ‘Het wordt donker. Ik kan bijna niet zien waar ik fiets.’ zei Izzy zenuwachtig. ‘Het wordt nog hobbelig ook!’ Merkte Eban terecht op. Er zaten grote gaten in de weg en de fietsen hobbelden en kraakten.

Klik hier voor meer informatie over De Jongen. 

Na vijf minuten hobbelen kwamen Eban, Izzy en Jaade aan bij Villa Veertig. Jaade stak haar ring in de opening in de stenen muur en de poort ging open. Ze stapten voor dat laatste stukje op de fiets en de lantaarnpalen, waar ijzeren vlinders en uilen op afgebeeld stonden, gingen aan. Ze reden op hun fiets het pad af en het net gemaaide gras rolde om hun banden heen. De lampen aan de voorkant van het gebouw gingen aan en opa Dean deed de deuren open en verwelkomden hen in  de grijs met groene woonkamer. De dressoirs stonden nog steeds vol met allerlei antieke potjes en pannetjes en de vloer was nog steeds bedekt met een grijs met groen vloerkleed. Op de middelste eikenhouten tafel stond een zilveren schaal met verschillende koekjes met aardbeienvulling.

‘Kijk eens!’ zei opa Dean toen ze met zijn vieren in het ringleerlokaal zaten. Opa Dean tikte met zijn wijsvinger op een krant, een nieuwe krant zo te zien, want de pagina’s waren nog niet vergeeld. Eban stond het dichtste op het bureau en boog over de tafel heen, zodat opa Dean bijna zijn haren in zijn gezicht had. ‘Ugh ugh.’ kuchte opa. Eban keek op en ging weer naar achteren, zodat Izzy en Jaade konden kijken. Izzy streek over het papier en zei: ‘Deze tekst is in het Spaans. Oom Gavin moet dit toch kunnen lezen?’ ‘Heeft hij ook. Het staat in de nieuwe nieuwsbrief. Maar die is nog niet uit.’ antwoordde Dean. ‘Hier is de vertaling die Gavin me gaf.’ En hij pakte een blaadje uit zijn la en legde die op tafel. Eban’s gezicht verstarde bij het zien van de koppen: Gijzeling in Sevilla, Minister van Justitie doodgeschoten en El Vendrell: De aanslag 5/9/15.

Eban koos ervoor om het laatste artikel even door te lezen. Hardop las hij voor: ‘In El Vendrell, vlakbij de stad Tarragona is afgelopen zaterdag een aanslag gepleegd. In het centrum hebben leden van de Gemeenschap van Sant Pere Pescador winkels, winkeliers, stadgenoten en toeristen aangevallen.’ Eban haalde even adem en keek naar links en naar rechts en ging toen weer verder met voorlezen. ‘De gemeenschap deed dit door mensen onbeschoft aan te spreken, stenen naar hen te gooien en brand te stichten in verschillende winkels. Als allerlaatste is er een bom afgegaan bij de Carrefour. Hier zijn vier mensen om het leven gekomen. De gemeenschap wordt als te groot gezien om dit tijdig te kunnen stoppen.’ ‘Hoeveel leden heeft de gemeenschap?’ vroeg Izzy zich hardop af. Opa Dean stond op en liep om de tafel heen naar het raam toe, waar ook een tafeltje voorstond. ‘Toon kaart!’ Er verscheen een kaart, dezelfde als in de familiezaal toen met de vergadering. De drie kwamen om de tafels heen staan en opa Dean ging op tafel zitten. ‘Wij denken dat de gemeenschap ongeveer 50 leden heeft in Spanje. Maar..’ zei hij op een andere toon. ‘Maar we denken wel dat de gemeenschap veel meer aanhangers heeft. Dat schatten we op zo’n 250.000…’ Het werd stil en je zag Eban, Izzy en Jaade denken. ‘Ja, dat zijn er wel heel veel.’ zei Eban langzaam. ‘Heel veel.’ bevestigde opa.


De hele serie lezen in één keer? Koop voor €4,50 het hele e-book van De Jongen! Meer informatie is op deze pagina te lezen. 

De Jongen (22)

No votes yet.
Please wait...

21 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *