Hoe ervaar ik het thuiswerken met autisme?

MC Kleuver/ april 14, 2020/ Uncategorized/ 8 comments

Ben jij het thuiswerken al helemaal zat? Afgelopen vrijdag zaten de eerste vier weken van de nieuwe verplichtingen erop. Ik heb hierin mijn eigen ritueel moeten ontdekken, omdat het vreemd is om in de ochtend geen trein meer te hoeven nemen naar het werk. Laat me zeggen dat ik het een heel gedoe vind. De eerste weken ging veel energie naar het proberen van allerlei programma’s, zoals Skype. En om eerlijk te zeggen: ik heb echt een hekel aan videobellen. In het kader van autisme ga ik omschrijven hoe ik deze weken van thuiswerken ervaar. Ben je hier benieuwd naar? Dan nodig ik je uit om door te lezen.

Lees meer: Tijd om nieuwe onderwerpen te leren + nieuwe hobby’s ontdekken

De agenda werd in één keer leeggeveegd?

De motors gingen op volle toeren draaien toen duidelijk werd gemaakt dat thuiswerken de nieuwe norm zou worden. Eén van de grootste gevolgen hiervan is dat mijn ritme er geheel anders uit zou komen te zien. Ook de agenda werd in één leeg geveegd, maar dat is bij jou vast niet anders. Vriendenavonden gingen niet door, scouting werd afgezegd en ook therapie en trampolinespringen konden geen doorgang meer vinden. Daarom had ik het de eerste weken moeilijk. Ik zat meer in mijn hoofd opgesloten en wil eigenlijk graag naar het werk. Om te kijken hoe deze wereld er op een andere plek uitziet.

Lees meer: Mijn manieren om te ontprikkelen met autisme

Hobby’s liggen naast mij aan tafel

Nu weer terug naar het thuiswerken. Aan het openklappen van de laptop is niets moeilijks aan, maar de gezelligheid met collega’s is verdwenen. Het menselijke contact is verdwenen, omdat je elkaar niet snel even die vraag kan stellen of praten over je eigen omgeving. Thuiswerken is anders, want je hoeft niet fysiek naar je werk toe. Je hobby’s liggen op de tafel naast je en bij mij thuis zijn er altijd geluiden. Bomen die worden omgezaagd, vrachtwagens die door de straat gaan of de gesprekken van anderen die in huis klinken. Naast dat ik het moeilijk vind om niet te hoeven werken op kantoor, maakt mijn autisme werken goed mogelijk. Zolang als ik leef, woon ik in dit huis en de geluiden zijn niet nieuw voor mij. De concentratie is goed, maar door een andere manier van werken, zijn er nieuwe prikkels om te verwerken.

Aan de andere kant scheelt thuiswerken ook reistijd die ik op een andere manier kan besteden. Zoals het schrijven van dit artikel.

Ervaar jij ook positieve kanten aan het thuiswerken?

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Share this Post

About MC Kleuver

Sinds 2016 schrijft MC Kleuver elke week een column over wat hem bezighoudt. Daarnaast schrijft hij gedichten en is zijn eerste gedichtenbundel uitgebracht in 2018. De belangrijkste onderwerpen op deze blog zijn: autisme, boeken, edelstenen, natuur, geluk en Gelderland.

8 Comments

 1. Thuiswerken doe ik gelukkig niet omdat ik geen werk heb. Maar omdat mn vriend thuis werkt is het toch wel een heel gedoe. Het is maar niets zo.

  1. Thuiswerken lijkt me heel lastig in deze tijd. Ik ervaar het zelf met schoolwerk ook. Het heeft voordelen maar ook echt nadelen.

 2. Het heeft zn voor en nadelen. Ik ben nu meer thuis en geniet meer van mn kinderen, gelukkig is het weer top dus lekker naar buiten.
  Doordat er vrijwel geen verkeer is, hoog je de vogels nu meer en geniet ik meer van de natuur. Ook geen gejaaag in de auto en maar zoeken naar die ene parkeerplek.
  Het persoonlijke contact met klant mis ik wel, videobellen maakt dat deels goed.

 3. Ik ben het gewend om thuis te werken en vind het heerlijk!

 4. Ik had het nog nooit zo bekeken. Ik dacht dat het juist dan fijner was om thuis te werken, maar nu ik je blog gelezen heb begrijp ik van niet.

 5. ik werk altijd vanuit huis. De sociale contacten zijn een broodnodige afwisseling, dat doe ik nu vaak per telefoon.. Het is anders, maar het moet maar

 6. Ik werk nu ook meer van thuis uit omdat de fysieke contacten even weg moeten blijven en ik presteer zoveel beter… terwijl ik een super sociaal persoon ben!

 7. Zo grappig om te lezen dat je ook een hekel hebt aan videobellen. Mijn man vindt het verschrikkelijk met zijn behandelaren. Hij mist nog meer lichaamstaal, waardoor het veel slopender is en er meer misverstanden zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*