Moordende gedachten

MC Kleuver/ augustus 24, 2016/ Uncategorized/ 10 comments

Hé get, weer een plens regen of heb je al gehoord dat die en die is overleden? Ja, vandaag is de poes weggelopen en gister was ik gezakt voor mijn rijexamen. Onze gedachten zijn een krachtig wapen. We kunnen onszelf ermee verdedigen en weer helen. Alleen gaat het breken van onze eigen moordende gedachten een stuk sneller.
Moordende gedachten, zoals ik ze noem, zijn negatieve gedachten die je zo belemmeren dat je iets niet meer wilt of kunt. Als ik naar mezelf kijk, heb ik ze vaak genoeg. Ik was altijd bang om iets fout te doen waarbij ik dan dacht, wat zou die ander ervan vinden? Of kan ik dat wel? Ik weet nog goed, het was juni 2010 dat ik hoopte dat er een trein over me heen zou denderen. Alleen maar om het feit dat ik bang was dat ik mijn talen niet beheerste. Natuurlijk speelt mijn autisme ook mee. We hadden namelijk Taaldorp en ik moest met vreemde mensen praten in een vreemde taal. Een dubbele kortsluiting dus.
In het laatste jaar is er bij mij ook veel gebeurt, ook qua moordende gedachten. Zo heb ik cognitieve gedragstherapie gehad. Deze therapie liet mij inzien dat veel dingen die ik dacht helemaal niet klopte. Mijn therapeute liet dit zien aan een formulier met daarop allemaal ‘gedachtefouten’, zoals ze worden genoemd. Maar op dat onderwerp kom ik in een latere column op terug. Door in een boekje allemaal positieve dingen in op te schrijven wat er op een dag was gebeurd in combinatie met de therapie, veranderde mijn eigen zelfbeeld behoorlijk. Op een gegeven moment moet je het roer beetpakken, deze 180 graden draaien en weer op volle toeren rechtdoor gaan. Ik heb zelfs leren bellen. Iets wat ik daarvoor totaal niet zou doen. Eigenlijk zou ik zelfs niet de telefoon willen vastpakken, laat staan het nummer intoetsen en ‘hallo’ zeggen.
Als laatste wil ik zeggen dat als je het nu niet doet, dan vast morgen ook niet. Dus pak een notitieboekje en schrijf erin wat voor positieve dingen er zijn gebeurd vandaag. Want ja, elke dag heeft wel iets positiefs!
 

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Share this Post

About MC Kleuver

Sinds 2016 schrijft MC Kleuver elke week een column over wat hem bezighoudt. Daarnaast schrijft hij gedichten en is zijn eerste gedichtenbundel uitgebracht in 2018. De belangrijkste onderwerpen op deze blog zijn: autisme, boeken, edelstenen, natuur, geluk en Gelderland.

10 Comments

 1. Vooral je laatste zinnen zijn zó waar !! Doe je het nu niet, doe je het morgen ook niet.. verdomd!
  Goed idee.. misschien wel eens iets om op te pakken!
  Goede blog! 🙂 Dank je.

  1. Bedankt voor het compliment. Ik ben bezig in een boekje om positieve dingen in op te schrijven, hierover komt volgende maand een blog!

   1. En daar schrijf je dagelijks de positieve dingen die je ervaren hebt in op ?

     1. Zo simpel en heel voor de hand liggend ook! Typisch dat mensen altijd heel makkelijk negatieve dingen onthouden maar de positieve dingen zelden ter sprake brengen. Hoe eenvoudig is het dan om zoiets bij te houden..
      Apart dat je zelf niet op zoiets komt he hahahahaha 😉

 2. Klopt, we leren vooral ellende en dat begint op school en word warm gehouden door het 8 uur journaal en consorten.
  Een positief dagboek bijhouden doe ik al 22 jaar, eigenlijk zou ook dat op school geleerd dienen te worden!!

  1. En werkt het een beetje? Blijkbaar wel, anders zou je het niet al 22 jaar doen. Ik ben afgelopen maandag net opnieuw begonnen!

 3. Zo mooi geschreven! Je hebt al veel dingen bereikt, lijkt me. Wat goed! Ondertussen probeer ik ook dingen te vinden om positiever te denken. 😉
  Als je het nu niet doet, doe je het morgen ook niet. Zo waar! Die ga ik zeker onthouden en ergens opschrijven. 🙂

 4. Pingback: Bullet Journal – Feeling Good Memories – M.C. Kleuver Blog

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*