Written by 14:00 Writing • 9 Comments

Sinterklaas en Uilenpiet die Hoofdpiet wil zijn | Verhaal

Sinterklaas en Uilenpiet

Sinterklaas en Uilenpiet is een verhaal van jaloezie, vreugde en grappen. Misschien niet goed uitgevoerd, maar dat is een eigen mening. Ik hou je niet langer op. Geniet van dit verhaal.


De gangen van het Muiderslot zijn stil en donker. De maan werpt zijn licht door de hoge ramen op een bureau. Een klein lampje in het kasteel brandt nog. Sinterklaas is het niet. Het is een man waarvan de ogen licht zijn gekleurd en de stoppels van zijn baard een verenkleed vormen. Bruine baardveren worden afgewisseld met witte vlekjes. De man staat over zijn bureau gebogen waarbij de helft van zijn gezicht in het donker verdwijnt.

Een hard gelach vult de kamer waarbij er aan een envelop wordt gelikt.

‘Ik krijg hem te pakken! Sinterklaas weet van niets en dat blijft ook zo. Nu alle pieten pakjes aan het wegbrengen zijn en Sinterklaas aan het slapen is, kan niemand mijn plan verstoren.’

De volgende ochtend komen alle pieten thuis in het Muiderslot na een lange nacht op de daken. Alle kinderen en volwassenen hebben een pakje in hun schoen. Sinterklaas verwelkomt iedereen aan het ontbijt en lost de problemen van de nacht op. Net als iedere andere ochtend. Daarbij wordt door Aanwezigheidspiet gecontroleerd of iedereen is teruggekomen.

‘Muziekpiet?’ ‘Ja-la-la.’

‘Tikpiet?’ ‘Jij bent hem!’

‘Uilenpiet?’ ‘Joe-hoe!’

De Sint loopt door de zaal en stopt als hij Aanwezigheidspiet heeft bereikt. Die is druk met zijn vinger door de zaal aan het wijzen om te zien of hij iedereen heeft gehad.

‘Aanwezigheidspiet?’ ‘Muziekpiet, Tikpiet, Wegwijspiet, Nietgoedpiet, Chocoladepiet.’

Sinterklaas krijgt geen reactie, maar hij probeert het nog een keer. ‘Aanwezigheidspiet? Waar is onze Hoofdpiet?’ ‘Muziekpiet, Tikpiet, Wegwijspiet.’ Tweemaal tikt de Sint met zijn staf op de vloer. Het geroezemoes verdwijnt door de ramen naar buiten. Er blijft een stilte achter.

‘Onze Hoofdpiet?’ herhaalt Aanwezigheidspiet? ‘Hij staat hier op het lijstje Sinterklaas.’ Terwijl piet zijn vinger bij de naam van Hoofdpiet legt, schudt zijn hoofd snel heen en weer om te zoeken waar Hoofdpiet is. Wegwijspiet gluurt over de schouders mee.

‘Er staat geen kruisje bij de naam van Hoofdpiet, Sinterklaas.’

‘Ik zie het Wegwijspiet. Aanwezigheidspiet, waar is Hoofdpiet? Zonder hem valt Pakjesavond in het niet.’ Aanwezigheidspiet schudt nogmaals met zijn hoofd.

‘Waar is Hoofdpiet?’ De stem van Sinterklaas vult zonder enige moeite de zaal. Er zijn pieten die wild opzoekgaan, maar ook die enkel met hun schouders schudden. Twee voeten komen tippelend aangelopen.

‘Uilenpiet! Wat heeft dit te betekenen?’ Alle ogen zijn op die van Uilenpiet gericht.

‘Ik ben uw nieuwe Hoofdpiet Sinterklaas. Uilen zijn wijze dieren. Daarom ben ik de meest geschikte kandidaat nu de andere Hoofdpiet weg is. Vanochtend kwam hij als eerste thuis en toen gaf hij me dit. Een brief. Deze is voor uw Sint.’

Lees meer: Sinterklaascolumn | Je zingt de verkeerde liedjes

Image by Marjon Besteman-Horn from Pixabay

Lees ook: Zorg voor de basis | Column

De brief wordt door de Goedheiligman met beide handen beetgepakt. De Sint kijkt Uilenpiet vanonder zijn wenkbrauwen geïnteresseerd aan terwijl hij de envelop openscheurt. Voorleespiet trekt de brief uit Sinterklaas zijn handen en begint dramatisch voor te lezen.

Sinterklaas,

Op het moment dat u dit leest, zit ik op een fiets terug naar Spanje. Ik ben het zat. Ieder jaar weer de daken op en alle pieten tot de orde roepen. De banden heb ik op de fiets gezet en ik ben vertrokken.

Deze brief heb ik aan Uilenpiet gegeven. Hij wil graag de pieten leiden. Mijn zege kan ‘ie krijgen.

Het gaat u goed Sint.

Krabbeltje van,

Hoofdpiet

Gesmoorde kreten vullen de zaal waar alle pieten en de Sint zijn verzameld voor het ontbijt. Voorleespiet geeft de brief aan Sinterklaas die hem zelf nog een keer leest. ‘Kijk,’ roept Wegwijspiet. Uilenpiet schrikt bij het zien van wat er op de grond is gevallen. Hij doet als vanzelf een stap achteruit. ‘Een veer!’

Op het moment dat Sinterklaas Uilenpiet streng wil toespreken, klinkt er een springend en piepend geluid. Hoofdpiet heeft een touw om zijn enkels en handen gebonden en zijn mond is met plakband beplakt. Hij is uitgeput van het springen door het kasteel. Zodra Hoofdpiet een kwartier later zijn verhaal heeft gedaan, klinkt er een vrolijk applaus. Het geroezemoes klinkt op en er worden boterhammen met hagelslag gesmeerd. Eén iemand is hier niet bij.

In zijn kamer zit Uilenpiet met een veer te schrijven. Ik ben Uilenpiet, geen Hoofdpiet. Ik ben Uilenpiet, geen Hoofdpiet. Oe-hoe-hoe-hoe.


Uitgelichte afbeelding: Ineke Huizing from Pixabay

No votes yet.
Please wait...
Close